СВЯТ

Джокович за забраната на Уимбълдън: Това е лудост!

Джокович за забраната на Уимбълдън: Това е лудост!

dzhokovich-zabranata-uimbaldan-tova-e-069

 

 

Новак Джокович определи решението на „Уимбълдън“ да забрани руски и беларуски играчи да участват в турнира заради войната в Украйна като „лудост“.

 

 

 

Както ви съобщихме, организаторите на най-старата и престижна тенис надпревара в света обявиха вчера че няма да допуснат състезатели от Русия и Беларус в тазгодишното издание поради инвазията, която Русия нарича „специална операция“.

 

 

Това е първият турнир от Големия шлем, който забранява участие на тенисистите от двете страни, което означава, че номер 2 в света при мъжете Даниил Медведев от Русия и четвъртата в световната ранглиста Арина Сабаленка от Беларус при жените няма да могат да играят на тревните кортове в Лондон от 27 юни до 10 юли.

 

 

Джокович, който е израснал в разкъсаната от война Сърбия, каза, че спортистите нямат нищо общо с продължаващия конфликт.

„Винаги ще осъждам войната, никога няма да подкрепя войната, която съм преживял като дете“, заяви Джокович пред репортери на Сърбия Оупън, турнир на АТР 250 в Белград.

 

 

„Знам колко емоционална травма оставя. В Сърбия всички знаем какво се случи през 1999 година. На Балканите сме имали много войни в най-новата история. Не мога обаче да подкрепя решението на „Уимбълдън“, мисля, че е лудост. Когато политиката се намесва в спорта, резултатът не е добър“, добави още той.

 

 

Междувременно Руската федерация по тенис за момента няма да обжалва решението да се забрани участието на руски спортисти в „Уимбълдън“, съобщи президентът Шамил Тарпищев.

 

 

„Юридически трябва да поработим, да видим какви правила на международното право са нарушени и след юни, когато самият „Уимбълдън“ може да промени решението си, ще говорим. В момента няма да обжалваме. Проучваме ситуацията и я следим. Подкрепиха ни водещите тенис организации Ц АТП и УТА“, каза Тарпищев.

 

Глас нюз бг

СВЯТ

More in СВЯТ

арестович

Западът, Китай и Русия са се договорили за разделяне на Украйна и край на войната, обяви Арестович

май 26, 2024
москва1465967952-gettyimages-474777991

Страните, които първо щяла да удари Русия, ако Западът позволи на Украйна да изстреля ракети във вътрешността й

май 25, 2024
песковphp386zja_559x345

Кремъл опроверга „Ройтерс“: Информацията не е вярна. Путин е готов за преговори, но ако това доведе до постигане на целите ни в Украйна

май 24, 2024
1010x570

Грузинският премиер: Еврокомисар ме заплаши да внимавам да не ме сполети съдбата на Роберт Фицо

май 23, 2024
карта

Става напечено! Разрешиха ли САЩ на Киев да удря с US оръжие територията на Русия?

май 23, 2024
военни

Започва ударно връщане на казармата в Европа, в 11 страни от ЕС тя е задължителна

май 23, 2024