Политика

Вирус – путинофил източил данните от „Български пощи“

Вирус – путинофил източил данните от „Български пощи“

 

virus-ot-rusia-iztochil-dannite-ot-balgarski-poshti-1

 

 

Вирус от Русия е източил данните от „Български пощи“. Това стана ясно от нарочна пресконференция, посветена на хакерската атака срещу пощите.

 

 

Вирусът е имал шест часа, за да проникне в системата и сървърите на „Български пощи“.

До момента не е искан откуп за криптираните данни.

 

Вицепремиерът Калина Константинова обяви, че е поискала оставката на цялото ръководство на „Български пощи“. По думите ѝ дружеството умишлено е водено към фалит, било е системно недофинансирано, а трупащите се проблеми са били неглижирани, както от ръководството на „Български пощи“, така и от управлението на на ГЕРБ.

 

 

„Ние сме твърдо решени да спасим “Български пощи” и ще работим за това да измием срама от тяхното име и да ги въведем в 21 век“. Това каза на брифинг вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

 

 

В събота Константинова написа във Facebook, че техниката в “Български пощи” е предимно “втора употреба”, а “инвестициите в информационна сигурност и защита на данните са били системно неглижирани“ в предходното правителство. “Криптовирусът е настроен така, че може да засяга всички държави без Русия и държавите от бившите съветски републики“, каза още Константинова.

„Български пощи“ е доставчикът на пощенски услуги с най-голям ресурс у нас – разполага с 2973 станции, 9000 служители в над 2300 населени места. Въпреки това „Български пощи“ има под 2% пазарен дял и то при положение, че пазарът на пощенски услуги у нас расте с 30%, отбеляза Константинова, а „Български пощи“ разполагат с 6 пъти по-голяма клонова мрежа от лидера в този пазар.

 

 

На 16 април Информационните системи на Пощите претърпяха сериозна кибератака, а вицепремиерът Константинова тогава заяви, че над 10 г. сигурността на системите е била неглижирана.

 

 

Въпреки кибератаката продължи изплащането на пенсии и Великденски добавки, но бяха спрени други услуги като преводи и плащане на сметки.

 

Факти бг

Политика

More in Политика

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024