СВЯТ

Ердоган постави десет условия на Швеция и Финландия за членство в НАТО

Ердоган постави десет условия на Швеция и Финландия за членство в НАТО

 

turcia-postavi-deset-uslovia-na-shvecia-i-finlandia-za-chlenstvo-v-nato-1

 

Турция поставя десет условия, за да премахне възраженията си срещу присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, съобщава турският проправителствен в. „Сабах“, цитиран от БТА.

 

 

Очакванията, които Турция има, включват изясняване на подхода на двете държави по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и прекратяване на дейностите на ръководни кадри на групировката в тези страни, включително проявите им в парламента.

 

 

 

Анкара изисква още спиране на финансовата подкрепа, оказвана на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) – организация, смятана от Турция за сирийско разклонение на ПКК. Турската страна настоява, че в името на борбата с „Ислямска държава“ не бива да бъдат легитимирани други терористични организации.

Турция държи също да не се осъществяват контакти с ръководители на ПКК като тези, осъществени на иракско-сирийската граница, които според Анкара насърчават групировката.

 

 

Сред исканията е също прекратяване на дезинформационните дейности, водени от членове на ФЕТО (организацията, обвинявана за опита за преврат в Турция през 2016 г.), които са издирвани от турските власти.

 

 

 

Настоява се за ускоряване на процедурата по екстрадицията на членове на кюрдски групировки като ПКК и СЗН, за които е издаден червен бюлетин и които са замесени в престъпна дейност.

 

Двете страни трябва освен това да се откажат от подкрепа за всякакви дейности, насочени срещу сигурността на Турция, които не съответстват на съюзническия дух. Необходимо е да бъдат предприети и взаимни инициативи за създаване на механизъм за близко сътрудничество и редовни консултации с Турция по темата за тероризма, предлага турската страна.

 

 

 

Като условие Анкара поставя също прекратяване на паричния трафик в двете страни на структури, свързани с терористични организации, и блокиране на техните сметки. Наред с това от Швеция и Финландия се очаква да попречат на всякакви инициативи за събиране на средства и дейности срещу Турция на групи, представящи се за неправителствени организации, пише още „Сабах“.

 

 

Според изданието списъкът с десетте искания на турската страна предстои да бъде представен на събеседниците на Турция.

 

Факти бг

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024