Европа

Лех Валенса заговори за колосални кражби и призова ЕС да се саморазпусне

Лех Валенса заговори за колосални кражби и призова ЕС да се саморазпусне

1010x570 (1)

 

 

 

Европейският съюз (ЕС) трябва да се саморазпусне и да създаде нов съюз с Франция и Германия в основата си, без Полша и Унгария. Това заяви в интервю, публикувано в събота с портала Interia, носителят на Нобелова награда за мир, бивш президент на Полша Лех Валенса.

 

 

 

„ЕС, вместо да прави компромис с Полша, трябва да се разпадне и за няколко минути да създаде нова общност, базирана на Германия и Франция, но без Полша и Унгария“, каза той.

 

 

 

Валенса изрази съжаление, че неговото мнение по този въпрос не е взето под внимание. „И това е проста идея: ако искаме да се присъединим към нов съюз, тогава освен права, ще трябва да приемем и определени задължения. И да ги поставим така, че нещата, които се случват днес, вече да не се повтарят“, допълва той.

 

 

Според Валенса одобрението от Европейската комисия на национален план за възстановяване на Полша би било грешка. „В края на краищата тези пари все още ще бъдат пропилени и откраднати. Без върховенство на закона няма смисъл да дарявате милиарди евро за нищо“, каза той.

 

 

 

След пандемията ЕС отпусна средства на страните от общността за икономическо възстановяване. Одобряването на плана на Полша обаче се забави поради факта, че през октомври 2021 г. съдът на ЕС наложи глоба от 1 млн. EUR на ден на Варшава, докато не бъде изпълнено решението за прекратяване на правилата за дисциплинарната камара на Върховния съд на страната.

 

 

Ликвидацията на камарата и премахването на решенията, взети там по-рано, заедно с гарантирането на независимостта на избора на съдиите, бяха посочени от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен като основни условия за приемането на полския план за възстановяване в Брюксел.

 

Факти бг

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024