Политика

Още три руски държавни телевизии бяха спрени в България в защита на „правилната линия“

Още три руски държавни телевизии бяха спрени в България в защита на „правилната линия“

 

img_4843

 

Български кабелни и сателитни оператори преустановиха излъчването на още три руски държавни телевизии, след като преди дни ЕК огласи шестия пакет санкции срещу Кремъл заради инвазията в Украйна. В него са включени и мерки срещу руската пропаганда на територията на ЕС. От ефира на България вече са изключени каналите Россия РТР/ РТР Планета, Россия 24 и Center International. Те не са налични в пакетите на основни телевизионни доставчици като А1, „Булсатком“, „Виваком“ и др.

 

 

На 3 юни от ЕК коментираха, че „тези структури са използвани от руското правителство като инструменти за манипулиране на информация и насърчаване на дезинформацията относно нахлуването в Украйна, включително за пропаганда, с цел да се дестабилизират съседните на Русия държави и ЕС и неговите държави членки“. Мярката не засяга възможността тези организации и техните служители да извършват дейност в ЕС, например да правят интервюта.

 

 

 

След началото на войната в Украйна Съветът за електронни медии взе решение да спре излъчването на други субсидирани от режима на Путин медии – телевизия Russia Today и производните й, както и на информационната агенция „Спутник“ и производните й. Решението на СЕМ бе взето с 4:1 гласа, като единственият гласувал против бе Соня Момчилона, която е представител на президента Румен Радев и след това оглави съвета.

 

 

В чужбина

 

 

Националният съвет за електронни медии на Латвия реши да спре излъчването на всички руски телевизионни канали на територията на страната, съобщава „Интерфакс“, цитирана от „Газета. ру“. Става дума за 80 тв канала, които все още се транслираха на територията на Латвия. В съобщението се отбелязва, че решението е взето въз основа на нова правна норма, според която канали, регистрирани в държава, „която застрашава териториалната цялост и независимостта на друга държава“, не могат да работят в Латвия. То влиза в сила на 9 юни.

 

 

Междувременно от независимия руски информационен тв канал „Дождь“ (TV RAIN), съобщиха, че са получили европейски лиценз. Каналът бе принуден да спре излъчване след новия закон на президента Владимир Путин, предвиждащ до 15 години затвор за разпространение на „фалшива“ информация за военни операции на Русия в Украйна.

 

 

 

„На 9 юни няма да можем да започнем излъчване, но това ще стане много скоро, когато сме готови. Планираме да излъчваме от различни студия – в Латвия, Холандия, Франция и Грузия. Нека започнем с по-малко и постепенно ще разширяваме мрежата си“, информираха от тв каналът.

Сега

Политика

More in Политика

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024