СВЯТ

Си Дзинпин разговаря с Путин и каза тежката си дума какво ще направят Китай и Русия заедно

Си Дзинпин разговаря с Путин и каза тежката си дума какво ще направят Китай и Русия заедно

1010x570 (1)

 

 

 

Пекин поддържа неутрална позиция по въпроса за Украйна, „като взема предвид фактите и историческите реалности“, заяви китайският президент

 

 

 

Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин проведоха телефонен разговор в сряда. Това съобщи Китайската централна телевизия.

 

„Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин проведоха телефонен разговор в следобедните часове на 15 юни“, се казва в кратък репортаж на канала.

 

 

 

За разрешаването на кризата в Украйна

 

 

 

Китайският президент Си Дзинпин изрази готовност да помогне за разрешаването на кризата в Украйна в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин в сряда, съобщи Китайската централна телевизия.

 

 

 

„Всяка от засегнатите страни трябва да заеме отговорна позиция за улесняване на правилното уреждане на кризата в Украйна“, цитира каналът думите на китайския лидер. – Китай е готов да продължи да играе своята конструктивна роля.“

 

 

 

Си Дзинпин уточни, че Пекин заема неутрална позиция по украинския въпрос, „като взема предвид фактите и историческите реалности“. „Активно допринасяме за поддържането на мира в световен мащаб, допринасяме за поддържането на стабилен икономически ред в света“, подчерта той.

 

 

 

За подкрепата на суверенитета и националната сигурност 

 

 

 

Китайските власти са готови да окажат подкрепа на Русия при решаването на ключови въпроси, свързани със защитата на суверенитета и националната сигурност – заяви Дзинпин.

 

 

 

„Китай е готов за тясно стратегическо взаимодействие с Русия, за взаимна подкрепа, като се отчитат ключовите интереси на двете страни по отношение на суверенитета и националната сигурност“, цитира китайската централна телевизия думите на китайския лидер.

 

 

 

Както поясни Си Дзинпин, отношенията между Китай и Русия продължават да се развиват успешно въпреки всички видове промени на световната сцена. „Готови сме да засилим контактите си на важни международни и регионални платформи като ООН, БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество“, добави той.

 

 

 

Според китайския президент Пекин очаква да работи с Русия за насърчаване на напредъка на развиващите се страни. „Китай се ангажира да укрепва солидарността и да формира по-справедлив и рационален световен ред“, заключи Си Дзинпин.

 

 

 

 

На 24 февруари Путин обяви специална военна операция в отговор на молба за помощ от страна на лидерите на републиките в Донбас. След това САЩ и техните съюзници наложиха мащабни санкции срещу Русия и увеличиха доставките на оръжие за Киев.

Източник: ТАСС

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024