Европа

Германия облага с данък потребителите на газ, освен мерките за пестене

Германия облага с данък потребителите на газ, освен мерките за пестене

 

 

thumb_834x469_robert-habek-1

 

 

Германия е готова да наложи данък върху всички потребители на газ от 1 октомври. Проектозаконът цели да помогне на доставчиците, борещи се с растящите цени на вноса на газ, предава Reuters. Налогът има за цел да разпредели допълнителните разходи за замяна на газа от Русия между всички потребители на газ и да предотврати неплатежоспособност сред търговците на синьо гориво.

 

 

Домакинствата и индустриалните потребители с дългосрочни договори ще бъдат засегнати от данъка, който ще важи до края на септември 2024 г., се посочва в документа. Вносителите на газ ще трябва сами да поемат нарастващите разходи, докато таксата не влезе в сила.

 

 

 

Германският министър на икономиката Роберт Хабек каза, че таксата ще възлиза на между 1.5 евроцента и 5 евроцента за киловатчас (Kwh), като приходите ще бъдат достъпни за всички компании, които трябва да заменят руския газ.

 

 

 

Mярката е трудна, но важна за стабилизиране на енергийния пазар. Не се знае колко точно ще струва газът през ноември, но горчивата новина е, че определено е няколкостотин евро на домакинство, добави той.

 

 

 

Местната асоциация за комунални услуги VKU приветства мярката, като добави, че таксата трябва да бъде повишена или удължена, ако високите цени продължават.

 

 

 

Предпоставка правителството да задейства механизма е значително прекъсване на газовите потоци към Германия. Руският „Газпром“ намали потоците през газопровода „Северен поток 1“ до едва 20% от капацитета тази седмица.

 

 

 

Германия премина към втория от трите етапа на своя план за спешни доставки миналия месец, позволявайки на правителството да задейства клауза за корекция на цените, така че доставчиците да могат да прехвърлят увеличенията на цените на своите клиенти, въпреки че то все още не е направило това.

 

 

 

Междувременно правителството призова гражданите и промишлеността да пестят енергия сега, за да могат да запълнят съоръженията за съхранение на газ преди зимата – с цел 95% от капацитета до ноември от 67.2% в момента.

 

 

 

Фирмите претеглят възможностите си, докато Берлин вече обяви, че ще изключи осветлението на 200 обществени сгради и забележителности през нощта.

 

 

Тъй като Германия преминава през това, което Хабек нарече „най-голямата енергийна криза“, неуспехът на „Газпром“ да достави резервиран газ, принуждава компаниите да доставят горивото на значително по-високи пазарни цени.

 

 

Тази ценова разлика е таксата. След това се прехвърля на крайния потребител, защото в противен случай компаниите ще губят трайно милиони на седмица“, добави Хабек.

 

 

По думите му хората, които изпадат в бедност поради по-високите цени на енергията, трябва да бъдат защитени и ще бъдат насочени мерки за помощ.

 

Economic.bg

https://www.economic.bg/bg/a/view/germanija-vyvejda-taksa-vyrhu-smetkite-za-gaz?fbclid=IwAR2T7n9vD-Wq7wKB9et00ZcUa3bNZYAXbI12nOZ43LeFPfJ7FBQV2XrqTeA

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024