СВЯТ

Китай се закани на САЩ заради Тайван! Пелоси на обиколка в района, но се отказа от посещение там

Китай се закани на САЩ заради Тайван! Пелоси на обиколка в района, но се отказа от посещение там

kitaysamoleti22

 

 

 

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси засега се отказа от посещение на спорния остров

 

 

 

„Китай ще гарантира решително националния си суверенитет и териториална цялост“, заяви говорител на китайските военновъздушни сили. Изказването му беше препратка към Тайван и беше направено на фона на покачващото се напрежение около самоуправляващия се остров, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

 

По време на военно авиошоу говорителят заяви, че китайските ВВС разполагат с много видове изтребители, способни да кръжат над „скъпия остров на родината“. Китай смята Тайван за своя провинция.

 

 

В четвъртък китайският президент Си Дзинпин предупреди американския си колега Джо Байдън, че Вашингтон трябва да се придържа към политиката на „единен Китай“ (тоест, че може да съществува само една китайска държава) и „да не си играе с огъня“.

 

 

 

„Военновъздушните сили имат твърдата воля, пълната увереност и достатъчно възможности, за да защитят националния суверенитет и териториалната цялост“, каза говорителят на китайските ВВС.

 

 

Напрежението в района се засили преди дни, когато председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси допусна посещение на острова. Американските военни се опитват да я убедят да не ходи там, защото това може да доведе до сериозни последици. Спекулациите за възможно посещение обаче продължиха, което накара Пентагона да говори дори за възможни военни варианти и планове.

 

 

В петък Пелоси даде сигнал, че възнамерява да се отправи на азиатска обиколка, а в неделя официално обяви програмата си, без засега да включва в нея Тайван.

 

 

„Председателката Нанси Пелоси ще оглави делегация на Конгреса в Индо-тихоокенаския регион, която ще посети Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония“, се посочва в съобщението. „Във фокуса на обиколката ще бъдат общата сигурност, икономическото партньорство и демократичното управление в Индо-тихоокеанския регион“, се добавя в него.

СВЯТ

More in СВЯТ

ezgif-6-3038cd6737

Арестуван украински депутат: Кабинетът на Зеленски е в паника

май 5, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024