Политика

Свиленски: Може да платим, но да не получим самолети

Свиленски: Може да платим, но да не получим самолети

 

b7558a64df4d42cb9b1d2dddd8341638

 

Председателят на парламентарната група на БСП се притеснява, че България ще плати за американските F-16, но няма да ги получи

 

 

Аз не съм сигурен, че ще купуваме самолети. Не са дошли първите. Може да платим, но дали ще купим, дали ще дойдат? Защото това се случва до момента, само плащаме, а нищо не получаваме. Нищо не сме си купили, а сме си дали парите.“

 

 

Така председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски, цитиран от Economic.bg отговори на журналистически въпрос как социалистите отговарят на своите избиратели, че управляват в „дясно“ правителство и подкрепят покупката на още 8 американски изтребителя F-16.

 

 

 

Свиленски коментира намерението на правителството да поръча още осем машини, като САЩ вече са отправили оферта към Министерството на отбраната на стойност 1.32 млрд. долара (2.53 млрд. лв. по текущия валутен курс). Военният министър в оставка каза преди няколко дни, че американската оферта предстои да влезе за одобрение в Народното събрание до няколко седмици.

 

 

Пред парламентарната комисия по отбрана Заков обясни, че ако се стигне до договор тази година, ще има възможност за разсрочено плащане в рамките на 9 години. Първата вноска от 16 млн. долара ще бъде в рамките на текущия бюджет за капиталови разходи.

 

 

 

В момента проектът е във Военновъздушните сили. Надявам се да стигнем до пленарна зала в следващите две седмици“, каза министърът.

Той припомни, че България трябва да отговори на офертата до 1 ноември и предупреди, че в случай на предсрочни избори този срок може да бъде изпуснат.

 

 

В интервюто си за БНТ сега Свиленски изразява съмнение, че България въобще ще получи първите 8 изтребителя, за които бяха преведени авансово и накуп 2.2 млрд. лв. през 2018 г. Това се наложи, тъй като страната досега не беше сключвала военни сделки със САЩ и нямаше кредитна история, която е задължителна за разсрочено плащане.

 

 

Според първоначалния договор първите осем самолета трябваше да пристигнат в средата на 2023 г., но заради COVID пандемията доставката се отложи за 2025 г.

 

 

 

Заков каза, че ако се стигне за сделка за още 8 машини, те могат да бъдат на въоръжение през 2028 г.

 

 

Той обясни, че има разлика в двата пакета, като стана ясно, че сега България ще придобие повече способности. С първата поръчка България получава 6 единични машини и 2 спарки, а сега са 4 на 4.

 

 

На практика ще купим два малко по-скъпи самолета. С два повече са резервните двигатели. Ракетите за близка дистанция са с пет повече. При ракетите за средна дистанция се предвижда най-модерният им вариант, а и са с 6 повече. Контейнерите са с два повече, снарядите за бордовото оръдие са два пъти повече, резервните радари са с един повече. Има един резервен бордови компютър повече, както и един симулатор в повече. Включено е и дооборудване за оперативна база.

 

 

 

Според Заков ако не се стигне до реализирането и на този пакет, на практика ще се обезсмисли закупуването на първите 8 машини, тъй като именно сега идва цялото необходимо въоръжение

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024