СВЯТ

Северна Корея се заяде с Украйна, а Киев скъса дипломатическите отношения

Северна Корея се заяде с Украйна, а Киев скъса дипломатическите отношения

severna-korea-se-zaade-s-ukraina-1

 

 

 

Украйна няма право да повдига въпроси, свързани със суверенитета, тъй като подкрепя несправедливите и незаконни действия на САЩ, насочени срещу нашия суверенитет, заяви днес външното министерство на Северна Корея, цитирано от Ройтерс.

 

 

 

Севернокорейски медии разпространиха изявление на министерството, след като Пхенян официално призна двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна ДНР и ЛНР за независими държави.

 

 

 

Киев скъса дипломатическите си отношения със Северна Корея и окачестви признаването от Пхенян на двете самопровъзгласили се републики като опит за подронване на суверенитета на Украйна и на териториалната ѝ цялост.

 

Севернокорейското външно министерство защити решението на властите на КНДР, като изтъкна, че Украйна е действала срещу суверенитета на Северна Корея, като се е присъединила към санкциите на САЩ срещу оръжейните програми на Пхенян.

 

 

 

Северна Корея твърди, че единствената цел на ядрената и на ракетната ѝ програма е да гарантират отбранителните способности на страната. Пхенян обвинява САЩ, че водят враждебна политика срещу него, като въвеждат срещу санкции срещу Северна Корея и провеждат съвместни военни учения с Южна Корея.

 

 

„Ще продължим да засилваме и да развиваме отношения на приятелство и сътрудничество с всички страни, които се съобразяват с нашия суверенитет и които се отнасят добре към нас, като основават действията си на принципите на суверенното равенство, на ненамесата във вътрешните работи и на взаимното уважение“, се казва в изявлението на севернокорейското министерство.

 

Факти бг

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024
байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024
ezgif-6-3038cd6737

Арестуван украински депутат: Кабинетът на Зеленски е в паника

май 5, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024