СВЯТ

Зеленски след взривовете: Войната трябва да приключи с освобождаването на Крим

Зеленски след взривовете: Войната трябва да приключи с освобождаването на Крим

9496866

 

 

Партизани може да стоят зад взривовете в руско летище в Крим, предположи високопоставен украински служител

 

 

Войната в Украйна започна с Крим и трябва да приключи с неговото освобождение. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски няколко часа след взривовете в руската военна база в Новофедоровка, разположен на около 20 км от Евпатория. „Крим е Украйна и ние никога няма да го предадем“, каза Зеленски, цитиран от BBC.

 

 

“Присъствието на руски окупатори в Крим е заплаха за цяла Европа и за световната стабилност. Черноморският регион не може да бъде безопасно място, докато Крим е окупиран. Не може да има стабилен и траен мир за страните, граничещи със Средиземно море, докато Русия има способността да използва нашия полуостров като своя военна база. Тази руска война срещу Украйна и срещу цяла свободна Европа започна в Крим и трябва да завърши в Крим. С неговото освобождаване”, каза още украинският президент.

 

 

 

Високопоставен украински служител изказа предположение, че поредицата от експлозии в руска военновъздушна база в Крим може да са дело на партизани и Киев отрече да носи отговорност за инцидента дълбоко в окупираната от Русия територия, предаде БТА.

 

 

 

По данни на здравното министерство в  Крим в следствие на експлозиите е загинал един цивилен и са ранени осем души. Във видеоклипове, публикувани в социалните медии, се виждат огромни кълба дим. Русия анексира Кримския полуостров през 2014 г. и през февруари го използва като една от стартовите площадки за своята инвазия.

 

 

Според руското МО, около 15.20 на територията на летище „Саки“ е имало детонация на няколко авиационни боеприпаса. При експлозията няма пострадали. И авиационната техника не е пострадала. Не е имало и пожар в зоната за съхранение на боеприпаси преди взривовете.

 

 

 

Водеща версия за разследващите е нарушение в мерките за безопасност при съхранение на боеприпасите. “Няма признаци, доказателства, а още по-малко факти за умишлено въздействие върху боеприпаси с цел взривяването им на летище Новофедоровка,” категоричен е източник на РИА “Новости” от руското МО.

 

Сега

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024