СВЯТ

Китай поиска от САЩ незабавно да спрат да продават оръжия на Тайван!

Китай поиска от САЩ незабавно да спрат да продават оръжия на Тайван!

 

usa x china - boxing fists

usa x china – boxing fists

 

 

Китай настоява САЩ да спрат да продават оръжия на Тайван и да се откажат от военните си контакти с Тайпе, за да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението в региона, заяви пред РИА Новости говорителят на китайското посолство във Вашингтон Лю Пенгю.

 

 

 

Вестник „Политико“ съобщи по-рано, позовавайки се на неназовани източници, че президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява скоро да поиска от Конгреса да одобри продажбата на американско оръжие на стойност около 1,1 млрд. долара на Тайван. Според източниците на изданието става дума за 60 противокорабни ракети AGM-84K Harpoon Block II и около 100 ракети „въздух-въздух“ AIM-9X Block II Sidewinder.

 

 

 

Белият дом заяви, че кораби на ВМС на САЩ ще продължат да влизат в Тайванския проток

 

 

„Продажбите на оръжия от САЩ за Тайван сериозно нарушават принципа за единен Китай и разпоредбите на трите съвместни китайско-американски комюникета, насърчават сепаратистките протайвански сили за независимост и водят до ескалация на напрежението в Тайванския проток“, заяви Лю Пенгю в отговор на молба за коментар на информацията относно предстоящата продажба на оръжия.

 

 

Дипломатът призова САЩ „незабавно да прекратят продажбите на оръжие и военните контакти с Тайван, да спрат да създават предпоставки, които биха могли да провокират увеличаване на напрежението в Тайванския проток и да потвърдят позицията на американското правителство за отхвърляне на независимостта на Тайван“.

 

 

 

В същото време Лю Пенгю подчерта, че Китай „ще продължи да предприема решителни и ефективни мерки, за да защитава твърдо своя суверенитет и интереси в областта на сигурността“.

 

 

Китай изпрати 37 самолета и осем бойни кораба към Тайван

 

 

В понеделник координаторът на Съвета за национална сигурност към Белия дом за стратегическите комуникации Джон Кърби заяви, че Вашингтон възнамерява да продължи да предоставя помощ за сигурността на Тайван, въпреки че САЩ все още не подкрепят неговата независимост.

 

 

Ситуацията около Тайван се изостри след посещението на Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, на острова. Китай, в чийто състав формално влиза островът, осъди посещението, като видя в него подкрепата на Вашингтон за тайванския сепаратизъм.

 

 

 

В отговор Пекин проведе мащабни учения в региона, наложи ограничителни икономически мерки на острова, а санкции бяха наложени и на самата Пелоси.

 

 

 

Официалните отношения между централното правителство на КНР и нейната островна провинция прекъсват през 1949 г., след като победените сили на Куоминдан, водени от Чан Кайши, се преместват в Тайван по време на гражданската война с Китайската комунистическа партия. Бизнес и неофициалните контакти между острова и континентален Китай се възобновяват в края на 80-те години на миналия век. От началото на 90-те години на миналия век двете страни поддържат контакти чрез неправителствени организации – Пекинската асоциация за насърчаване на отношенията между двата пролива и Фондацията за обмен между двата пролива в Тайпе.

 

 

Източник: РИА Новости

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024