СВЯТ

Украинската армия проби руската отбрана край Херсон

Украинската армия проби руската отбрана край Херсон

 

 

940ec44738bd4f0d94a6d952dce36e6c.webp_

 

 

Въоръжените сили на Украйна са „пробили първата линия на отбраната“ на руснаците при Херсон, съобщи ръководителят на съвместния координационен пресцентър на силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк. Руският 109-и полк, съставен от части от ДНР, се е изтеглил от позициите си в района на Херсон.

 

 

В Нова Каховка е обявена масова евакуация. Градът е под обстрела на ВСУ вече няколкодни, днес бе разрушен универсалния магазин в центъра. Системите HIMARS са унищожили почти всички големи мостове Нова Каховка: Антоновски железопътен, автомобилен и Новокаховски. Руската армия беше отрязана от доставките на оръжие и личен състав от територията на Крим.

 

 

Украинският президентски съветник Олексий Арестович заяви, че са подложени на обстрел фериботите, които Русия използва за снабдяване на окупираната от нея част от Херсонска област на западния бряг на река Днепър.

 

 

Агенции като Ройтерс също заговориха за мащабно настъпление на ВСУ в южно направление. Телевизия CNN обяви по-рано, че украинската армия е освободила четири села близо до Херсон.

 

 

„Украйна е на път да си върне това, което е нейно, и накрая ще си върне всичко – Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област, Крим, водите на Черно и Азовско море. „Но окупаторите трябва да знаят: ще ги гоним до границата. До нашата граница, чиято линия не е променена. Окупаторите го знаят добре и ако искат да оцелеят – време е руските военни да бягат. Прибирайте се”, подчерта украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение.

 

 

„Окупаторите трябва да знаят, че ще ги изтласкаме обратно до нашата граница – линия, която остава непроменена за нас“, добави той.

 

 

Руското министерство на отбраната заяви тази вечер, че контранастъпление  е имало в три направления, но то се е провалило с трясък. Украинците са загубили 26 танка, 23 БМП и 2 изтребителя Су-25.

 

 

 

Ръководителят на анексирания от Русия Крим Сергей Аксьонов отхвърли съобщението за контраофанзива като „пореден фейк на украинската пропаганда“.  „Поредният фейк на украинската пропаганда, който лесно се възприема от Запада: Украинските бойци уж са започнали настъпление в южното направление. Това е точно такова информационно подхвърляне, както и всички предишни, като виртуалните „атаки“ срещу Кримския мост, които диванните войски на киевския режим извършиха неведнъж“, написа Аксьонов в канала си в „Телеграм“.

 

 

Според Пентагона украинската армия е започнала да проучва фронтовата линия в южната посока, преди да подготви голямо контранастъпление. Като част от тези операции се извършват атаки срещу складове, щабове и други цели, за да се улесни офанзивата. Решението е взето във връзка с увеличаването на броя на руските групировки, което беше неприятна изненада за САЩ.

 

 

Междувременно, руските сили отново са ударили Славянск, Донецка област. Градът е бил обстрелян с артилерия.

 

 

Това съобщи началникът на военната администрация на град Славянск Вадим Лях във Facebook, съобщава украинското издание „Обозревател“. Около 10 мощни експлозии разтърсват центъра на града.

 

 

 

В резултат на вражеските удари е разрушена частна къща и са повредени няколко многоетажни сгради. За щастие няма жертви.

 

 

 

„Славянск отново е обстрелван. Около десет мощни експлозии в центъра. Най-вероятно барутната артилерия е действала. Повредени са няколко високи сгради. Няколко пожара. Разрушени частни домове. За щастие няма жертви и пострадали“, се казва в съобщението.

 

 

СЕГА

СВЯТ

More in СВЯТ

661289aa1833fe01ef47e4ab6be31728

Нов фронт на войната: Русия започна сухопътна офанзива в района на Харков

май 10, 2024
343944464_1940887736080155_1688014597389152090_n_3724405398387262948_big

BILD: Руската армия проби украинската отбранителна линия западно от Орловка при Авдеевка и издигна знамето на СССР

май 9, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
захарова

Захарова: Френските войници в Украйна ще са наша легитимна мишена

май 8, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024