Криминално

Гамени с нож заведоха мъж от „Люлин“ да изтегли парите си от банкомат и да си заложи телефона

Гамени с нож заведоха мъж от „Люлин“ да изтегли парите си от банкомат и да си заложи телефона

 

640-420-izbenite-banditi-se-aktiviziraha

 

 

Младеж бе заплашен с нож и принуден да изтегли пари от банкомата, за да ги даде на двама грабители. Наглото престъпление, наподобяващо т.нар. бразилско отвличане, станало в София на 23 октомври.

 

 

Тогава 24-годишният столичанин се връщал към блока си в жк “Люлин”, след като отишъл до магазина за цигари. Там двама тийнейджъри видели, че има банкноти от по 100 лева в портфейла. Затова решили да го оберат. Проследили го стотина метра и го нападнали на по-неосветено място. Извадили и нож.

 

 

Единият заплашил мъжа, че ще го наръга, ако не му даде парите си, а другият го стискал за врата. Взели му 300 лева, както и златното синджирче и часовника. Видели обаче, че мъжът има и банкова карта. Затова решили да го накарат да изтегли парите си от нея.

 

 

Опрели ножа в гърба му и го принудили да изтегли цялата си наличност от 140 лв. от близкия банкомат. Това не стигнало на тийнейджърите, които знаели, че не могат да вземат телефона на мъжа, защото така ще ги хванат лесно.

 

 

Вместо това измислили как да изкарат пари и от това. Завели мъжа до заложна къща. Там работело само гише, през което вещта се подава. Така, отново с опрян в гърба нож, младежът заложил телефона си, без да успее да каже на персонала, че е заплашван. Получил за апарата 80 лева, които веднага дал на двете момчета. След като взели и тези пари, те ударили мъжа и хукнали да бягат.

 

 

Ограбеният подал сигнал в полицията и момчетата бързо били хванати. Много помогнали записите от камерите на магазина, в който те набелязали жертвата си. Те били заснели лицата им доста ясно, мъжът веднага разпознал нападателите си. Полицията ги арестувала часове по-късно. Оказало се, че са непълнолетни – на 17 и 15 години. По-големият вече има предишна присъда за грабеж. Той обрал жена на пазара в Добрич. Отново с нож я принудил да му даде чантата си. И тогава го хванали.

 

 

 

Получил присъда от 10 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Той не бил изтекъл, когато нападнал младежа, и ако бъде осъден по новото дело, ще изтърпи и това наказание. От прокуратурата са задържали двамата непълнолетни за до 72 часа и ще им искат постоянен арест.

 

 

Направеното от тях напомня на бразилско отвличане. Изразът става популярна през деветдесетте години на миналия век. Става дума за заплаха към чуждестранен турист с нож. Обикновено се прави минути преди полунощ. Няколко души наобикалят човека и го принуждават да изтегли максималната позволена за деня сума от банковата си карта.

 

 

 

Тъй като полунощ настъпва след минути, изчакват. Когато стрелките ударят 12, процедурата се повтаря. Така за 10 минути вземаха общо 800 долара.

 

 

 

Бразилската полиция пък наричаше случаите “от 12 без 5 до 12 и 5” заради часовете, в които се случваха подобни обири. С все по-доброто качество на камерите подобни грабежи вече са редки, но в началото на века, когато е пикът им, имало и дни с по над 10 такива престъпления. Сега обаче, макар и в много по-малки мащаби, маскирани карат хората да им превеждат пари онлайн.

 

24chasa.bg

Криминално

More in Криминално

ezgif-5-0857bff3ef

Ето го изверга, който изнасили възрастна жена в Синдел! СНИМКА

януари 26, 2023
eto-koi-e-zadarzhaniiat-politsai-droga-365

Ето кой е задържаният днес столичен полицай с дрога

януари 25, 2023
pernik

Lupa.bg: Наглият прокурорски син изнасилен в затвора от рецидивист с прякор Отвертката

януари 24, 2023
arestuvaha-ivan-belishki-sofiia-470

Арестуваха кметския син Иван Белишки в София след закана за убийство! СНИМКИ

януари 24, 2023
mazh-i-zhena-otkradnaha-165-hil-lv-i-gi-324

Като на филм: Мъж и жена следят семейство, задигат бижута и 165 000 лв., закопават ги в градина / СНИМКИ

януари 15, 2023
прокуратур3a9d407e1ba6a38db24f6544b27fca29_L

Прокуратурата: Разследването срещу Nexo е по европейска заповед

януари 13, 2023