Криминално

Гамени с нож заведоха мъж от „Люлин“ да изтегли парите си от банкомат и да си заложи телефона

Гамени с нож заведоха мъж от „Люлин“ да изтегли парите си от банкомат и да си заложи телефона

 

640-420-izbenite-banditi-se-aktiviziraha

 

 

Младеж бе заплашен с нож и принуден да изтегли пари от банкомата, за да ги даде на двама грабители. Наглото престъпление, наподобяващо т.нар. бразилско отвличане, станало в София на 23 октомври.

 

 

Тогава 24-годишният столичанин се връщал към блока си в жк “Люлин”, след като отишъл до магазина за цигари. Там двама тийнейджъри видели, че има банкноти от по 100 лева в портфейла. Затова решили да го оберат. Проследили го стотина метра и го нападнали на по-неосветено място. Извадили и нож.

 

 

Единият заплашил мъжа, че ще го наръга, ако не му даде парите си, а другият го стискал за врата. Взели му 300 лева, както и златното синджирче и часовника. Видели обаче, че мъжът има и банкова карта. Затова решили да го накарат да изтегли парите си от нея.

 

 

Опрели ножа в гърба му и го принудили да изтегли цялата си наличност от 140 лв. от близкия банкомат. Това не стигнало на тийнейджърите, които знаели, че не могат да вземат телефона на мъжа, защото така ще ги хванат лесно.

 

 

Вместо това измислили как да изкарат пари и от това. Завели мъжа до заложна къща. Там работело само гише, през което вещта се подава. Така, отново с опрян в гърба нож, младежът заложил телефона си, без да успее да каже на персонала, че е заплашван. Получил за апарата 80 лева, които веднага дал на двете момчета. След като взели и тези пари, те ударили мъжа и хукнали да бягат.

 

 

Ограбеният подал сигнал в полицията и момчетата бързо били хванати. Много помогнали записите от камерите на магазина, в който те набелязали жертвата си. Те били заснели лицата им доста ясно, мъжът веднага разпознал нападателите си. Полицията ги арестувала часове по-късно. Оказало се, че са непълнолетни – на 17 и 15 години. По-големият вече има предишна присъда за грабеж. Той обрал жена на пазара в Добрич. Отново с нож я принудил да му даде чантата си. И тогава го хванали.

 

 

 

Получил присъда от 10 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Той не бил изтекъл, когато нападнал младежа, и ако бъде осъден по новото дело, ще изтърпи и това наказание. От прокуратурата са задържали двамата непълнолетни за до 72 часа и ще им искат постоянен арест.

 

 

Направеното от тях напомня на бразилско отвличане. Изразът става популярна през деветдесетте години на миналия век. Става дума за заплаха към чуждестранен турист с нож. Обикновено се прави минути преди полунощ. Няколко души наобикалят човека и го принуждават да изтегли максималната позволена за деня сума от банковата си карта.

 

 

 

Тъй като полунощ настъпва след минути, изчакват. Когато стрелките ударят 12, процедурата се повтаря. Така за 10 минути вземаха общо 800 долара.

 

 

 

Бразилската полиция пък наричаше случаите “от 12 без 5 до 12 и 5” заради часовете, в които се случваха подобни обири. С все по-доброто качество на камерите подобни грабежи вече са редки, но в началото на века, когато е пикът им, имало и дни с по над 10 такива престъпления. Сега обаче, макар и в много по-малки мащаби, маскирани карат хората да им превеждат пари онлайн.

 

24chasa.bg

Криминално

More in Криминално

1708604719-kolan

Наши митничари накараха турчин да си разхлаби панталона и ето какво откриха / СНИМКА

февруари 22, 2024
Image_17040939_40_0

Лекари разкриха: Мартин Нотариуса е пребит жестоко преди да бъде застрелян

февруари 10, 2024
нотариуса

Пълен обрат с Нотариуса: Не е Божанов, ЕГН-то му е сменено

февруари 8, 2024
мвр- кола

Цяла нощ МВР търси кой уби Мартин Нотариуса, майката и децата му наблюдавали разстрела

февруари 1, 2024
170626467364232

Тъщата Красимира не се разкайва, стъписа разследващите за Пейо: Сега е на по-добро място – в ада!

януари 26, 2024
Image_16910646_40_0

4 минути Красимира и Габриела убивали Пейо, свидетел е минал покрай колата

януари 25, 2024