Русия

Русия скъса зърнената сделка след атаката по Черноморския флот в Севастопол, полковник от ВСУ разкри подробности (ВИДЕО)

Русия скъса зърнената сделка след атаката по Черноморския флот в Севастопол, полковник от ВСУ разкри подробности (ВИДЕО)

 

1667058564-khkhkh

 

 

Русия преустановява участието си в сделката за зърно след терористично нападение в Севастопол срещу кораби на Черноморския флот и граждански плавателни съдове, участващи в охраната на зърнения коридор. Това съобщава руското министерство на отбраната.

 

 

 

„Във връзка с терористичния акт, извършен от киевския режим на 29 октомври т.г. с участието на британски специалисти срещу корабите на Черноморския флот и гражданските плавателни съдове, участващи в осигуряването на сигурността на зърнения коридор, руската страна преустановява участието си в изпълнението на споразуменията за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища“, се казва в изявлението.

По-рано Министерството на отбраната съобщи, че киевският режим е извършил терористична атака срещу кораби на Черноморския флот и граждански кораби в Севастопол, като е задействал девет безпилотни летателни апарата и седем автономни морски дрона.

 

 

 

Русия определи атаката по Севастопол като терористичен акт.

 

 

 

За атаката съобщи по-рано през деня назначеният от Москва губернатор на анексирания Севастопол Михаил Развожаев, който я определи като „най-мащабната атака в Севастопол от началото на специална военна операция“.

 

 

 

В атаката срещу Севастопол са участвали девет конвенционални и седем морски безпилотни летателни апарата. Министерството на отбраната заявяват, че корабите и авиацията на Черноморския флот са унищожили всички цели.

 

 

 

В резултат на нападението са нанесени „незначителни щети“ на минния ловец „Иван Голубец“, както и буна в залива „Южен“.

 

 

 

Военните заявяват и че нападнатите кораби от Черноморския флот на Руската федерация са участвали в охраната на коридорите за износ на зърно от украинските пристанища в рамките на международната инициатива, се подчертава в изявлението на руското МО.

 

 

 

Нападението срещу Севастопол е било подготвено под ръководството на „британски специалисти“, базирани в град Очаков, украинската Николаевска област, съобщи Министерството на отбраната.

 

 

 

Според руското министерство на отбраната „представители на това подразделение на британските военноморски сили са участвали в планирането, осигуряването и изпълнението на терористичния акт в Балтийско море на 26 септември т.г. с цел подкопаване на газопровода „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“.

 

 

 

Киев все още не е коментирал случилото се в Севастопол. В събота сутринта СБУ публикува в социалните мрежи съобщение с думите: „Време за буум“, което обаче е трудно да се свърже пряко с тези събития.

 

 

 

Известно е, че в края на август Обединеното кралство започна да доставя на Украйна морски дронове, чиято основна цел е да прочистят морската брегова линия.

 

 

Москва ще постави въпроса за терористичните атака в Черно и Балтийско море с участието на Лондон пред международните форуми, включително на Съвета за сигурност на ООН, заяви и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

 

 

 

Атаката по Черноморския флот на Руската федерация във Севастопол, най-вероятно, е осъществена с надводни и подводни дронове.

 

 

 

Когато се организира подобен род атака, основната цел е флагманския кораб, затова, най-вероятно, ние вече няма да чуем за руската фрегата „Адмирал Макаров“, носител на крилати ракети „Калибър“, който „покриваше“ Украйна чак до Лвов, каза полковникът от ВСУ от запаса, военният летец-инструктор Роман Свитан.

 

 

 

 

„Изхождайки от видеата и действията на руснаците, най-вероятно, е имало атака на ВСУ в Севастополския залив. Атаката, най-вероятно, е била многоешелонна, тоест използвани са били както безпилотни летателни апарати, надводни такива, и подводни дронове…“, каза той.

 

 

 

Русия

More in Русия

kremal-reagira-ako-zapadat-dostavi-na-kiev-tejki-tankove-tova-shte-e-zle-za-ukraina-2

Кремъл за военната среща в Рамщайн: Ако Западът достави на Киев тежки танкове, това ще е зле за Украйна

януари 20, 2023
vladimir-putin-pobedata-ni-nad-ukraina-e-neizbejna-1

Путин: Победата ни над Украйна е неизбежна, нямам съмнения в това

януари 18, 2023
rusia-proizvede-parvite-si-adreni-boini-glavi-za-poseidon-1

Русия произведе първите ядрени бойни глави за торпедото „Посейдон“ – „Оръжието на Апокалипсиса“

януари 16, 2023
путин - нов

Путин коментира ситуацията в 4-те новоприсъединени области и какви са ресурсите на Москва

януари 11, 2023
rusia-zaplashi-germania-1

Русия заплаши Германия с конфискация на активи в отговор на нейна закана

януари 5, 2023
324145498_3548539632136660_5478316203656864721_n

Путин изпрати към Атлантика фрегатата „Адмирал Горшков“, въоръжена с „Циркон“ и „Калибър“

януари 4, 2023