СВЯТ

„Комсомолская правда“: Взривът в камиона за Кримския мост е поставен в България, ето от кой град е тръгнал

„Комсомолская правда“: Взривът в камиона за Кримския мост е поставен в България, ето от кой град е тръгнал

-Vashington-poust--Vzrivat-na-Krimskiya-most-e-organiziran-ot-ukrainskite-spetssluzhbi_1665299461

 

 

 

Ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин е докладвал на Владимир Путин, че няма съмнение, че нападението срещу Кримския мост е извършено от украинските специални служби. Освен това руски и чуждестранни граждани взеха участие в него на различни етапи от подготовката.

 

 

 

„Вече установихме маршрута на камиона, в който е станала експлозията. България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодар… Превозвачите са идентифицирани. С помощта на оперативни работници от ФСБ успяхме да идентифицираме заподозрени сред лицата, които може да са подготвяли терористична атака“, каза Бастрикин.

 

 

 

Камионът, взривил Кримския мост, е тръгнал от Бургас, където се е качил на ферибот. Това твърдят от руското следствие.

 

 

По информация на „Комсомолская правда“ в операцията са участвали два тежкотоварни автомобила. Схемата на доставка е следната. Товарът – 22 палета с фолио с по 9 ролки (един палет тежи около един тон) – пристига по море от България в грузинското пристанище Поти. Клиентът е гражданин на Украйна. След това тя е натоварена на камион с чуждестранни регистрационни номера, а шофьорът се свързва с клиента чрез WhatsApp.

 

 

 

От Поти камионът пътува до Армения, където товарът е митнически оформен съгласно правилата на Митническия съюз – според тях това е типичен, невзрачен маршрут за камиони, пътуващи за Русия – и след това камионът влиза в Русия през контролно-пропускателния пункт Горни Ларс. Същият контролно-пропускателен пункт, през който някои руснаци бягат от мобилизация в Грузия. Крайната точка беше град Армавир, където палетите бяха претоварени на друг камион, който потегли в посока Крим.

 

 

 

Очевидно експлозивите са били поставени в ролките с фолио. И това е направено в България.

 

 

 

Така че освен Украйна в организацията на този терористичен акт може да са участвали и чужди специални служби.

Шофьорът на първия камион вече дава показания. Най-вероятно, подобно на шофьора на втория камион, той е бил използван на сляпо и не е знаел какво превозва.

 

 

––

Вече установихме маршрута на камиона, в който е станала експлозията на Кримския мост – това са България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Това е заявил ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин след среща с президента Владимир Путин в Санкт Петербург. Според него експлозията, станала в събота сутринта, „със сигурност има терористичен характер“. „Освен това бяха идентифицирани превозвачи, лица, участвали в организацията на движението. С помощта на Федералната служба за сигурност (ФСБ) беше възможно да се идентифицират заподозрени сред онези, които биха могли да подготвят терористична атака“, допълва още Бастрикин.

 

 

 

 

Гласове

 

More in СВЯТ

661289aa1833fe01ef47e4ab6be31728

Нов фронт на войната: Русия започна сухопътна офанзива в района на Харков

май 10, 2024
343944464_1940887736080155_1688014597389152090_n_3724405398387262948_big

BILD: Руската армия проби украинската отбранителна линия западно от Орловка при Авдеевка и издигна знамето на СССР

май 9, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
захарова

Захарова: Френските войници в Украйна ще са наша легитимна мишена

май 8, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024