Политика

Партийци решават днес ще присъства ли Митрофанова на откриването на 48-ото НС

Партийци решават днес ще присъства ли Митрофанова на откриването на 48-ото НС

 

980x551_1665500255

 

 

Парламентарно представените формации ще се съберат в 13 ч., за да решат дали посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова да бъде поканена на  заседанието, с което на 19 октомври ще се открие 48-ото НС. Срещата е по инициатива на „Демократична България“ и се свиква, след като във вторник политическите сили не успяха да постигнат съгласи.

 

На първата след изборите среща парламентарно представените формации успяха да разпределят местата си в пленарна зала, но не се разбраха за присъствието на посланик Елеонора Митрофанова.

 

Във вторник зад предложението на ДБ да не бъде поканен руският дипломат №1 застанаха само от ПП.

БСП и Възраждане се обявиха „против“, а представителите на другите политически сили не заеха страна.

 

За казуса пръв съобщи представителят на „Възраждане“ Петър Петров:

„Няма да позволим това да се случи, защото допълнително ще нагнети напрежението между България и Руската федерация“.

 

Така на практика депутатите оставиха крайното решение на администрацията на парламента. Оттам обаче възразили, че решението трябва да е политическо.

 

Вчера пред БНР депутатът от ГЕРБ , който като най-възрастен ще открие първото заседание, заяви:

„Тя е дипломат като всички дипломати. Това е обявяване на война. Ами кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомба тук. Аз питам чий е този зор? Кой ще отговаря?“

 

Последва светкавична пресконференция на лидера на партията-победител от вота Бойко Борисов, който зае противоположна позиция:

„Няма да влезем в събранието, ако г-жа Митрофанова дойде. Точка. И аз се надявам, тя да направи този жест, да не проваля първото заседание на парламента“.

 

“Посланик Митрофанова не трябва да бъде канена. Тя трябва да бъде поканена във МВнР да обясни защо руските служби и пропаганда намесиха името на България в ситуацията с Кримския мост”, смята Андрей Гюров от ПП.
А Надежда Йорданова от ДБ заяви, че партията е поискала да бъде проведена нова среща, на която да бъде решен казуса, защото “в рамките на 24 часа ГЕРБ казват няколко различни неща”.

 

Според “Възраждане” действията на партиите срещу Митрофанова целят разрушаване на отношенията България – Русия.

“Това е нещо което е абсолютно недопустимо. Или се канят всички дипломатични представители, или не се кани никой от тях. Такъв е дипломатическия протокол”, поясни позицията си Костадин Костадинов.

 

А от БСП запазиха баланс.

Атанас Зафиров заяви, че от БСП искат да се спази протокола. “Това е протоколен, а не политически въпрос, въпреки опитите да го превърнат в политически”, каза Зафиров.
От пресцентъра на Народното събрание заявиха за NOVA, че по процедура, покани към дипломатическия корпус се изпращат след обнародване Указа на президента в Държавен вестник, което се очаква да стане в петък и към момента няма изпратени покани.

 
От ДПС не коментираха темата.

В крайна сметка решението трябва да бъде взето днес. Ще се вземе предвид и становището на Външно министерство, поискано от администрацията на НС.

 

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024