ОБЩЕСТВО

Доказаха грешка на командването! Обвинен е полковник за смъртта на пилота Валентин Терзиев

Доказаха грешка на командването! Обвинен е полковник за смъртта на пилота Валентин Терзиев

терзиев

 

 

Военно-окръжната прокуратура-София привлече като обвиняем полковник Методи Орлов по случая със смъртта на Валентин Терзиев.

 

 

Обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост и на тежки вредни последици за Министерство на отбраната на стойност 9 млн. лева по време на тактически учения.

 

 

 

Това е огромен пробив на разследването за смъртта на подп. Терзиев, който падна с МиГ-29 и загуби живота си миналата година. И за пръв път се доказва грешка на командването при изпълнението на учението, а именно – сваляне на подвижна мишена в морето през нощта без необходимия нальот от военния пилот за задачата.

 

 

 

Досега командният състав на ВВС твърдеше, че подп. Терзиев е загинал заради… човешка грешка, т.е. собствена, при загуба на пространствена ориентация край брега. Не е ясно обаче дали действително полк. Орлов е прекият отговорник за случилото се…

 

 

 

Според прокуратурата полковник Методи Орлов е изпълнил немарливо задълженията си по ръководството на стрелби по време на тактическо учение, което е правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

 

 

 

При възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, Методи Орлов не забранил на пилота Валентин Терзиев да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта му, посочват обвинителите.

 

 

От Военно-окръжната прокуратура допълват, че след като провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

 

 

 

С деянието си Методи Орлов не изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост е причинил тежки вредни последици за Министерство на отбраната – разрушаване на самолет МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лева / девет милиона тридесет и две хиляди петстотин осемдесет и седем лева и девет стотинки/.

 

 

 

Спрямо обвиняемия полковник е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

 

 

През 2020 г. Орлов стана зам.-командир на авиобаза „Граф Игнатиево“. Неин шеф е съпругът на членът на СЕМ и бивш военен репортер Габриела Наплатанова – ген. Николай Русев, близък приятел на президента Румен Радев.

Поклон пред паметта на подп. Терзиев!

 

Лупа бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

селфи

Живко Коцев признал за чадъра над контрабандните канали и сам дал показания срещу Петя Банкова

април 7, 2024
lena-kotsev-655x490

Лена цепи мрака: На лицето на Живко Коцев е изписано, че не е престъпник…

април 7, 2024
месо

Кило агнешко удря 35-40 лева за Великден и Гергьовден

април 7, 2024
гаджев

Христо Гаджев, ГЕРБ: Веднъж съм бил в кабинета на Кирил Петков и вътре ме чакаше Пеевски

април 7, 2024
1010x570

Съдът: Има данни за съпричастност към престъпната дейност на Живко Коцев, да стане обвиняем

април 6, 2024
big_b698e66a-16a4-4a96-8883-c0f97562e2c6

Погребаха княз Кардам Търновски във „Врана“ / СНИМКИ

април 6, 2024