ОБЩЕСТВО

Доказаха грешка на командването! Обвинен е полковник за смъртта на пилота Валентин Терзиев

Доказаха грешка на командването! Обвинен е полковник за смъртта на пилота Валентин Терзиев

терзиев

 

 

Военно-окръжната прокуратура-София привлече като обвиняем полковник Методи Орлов по случая със смъртта на Валентин Терзиев.

 

 

Обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост и на тежки вредни последици за Министерство на отбраната на стойност 9 млн. лева по време на тактически учения.

 

 

 

Това е огромен пробив на разследването за смъртта на подп. Терзиев, който падна с МиГ-29 и загуби живота си миналата година. И за пръв път се доказва грешка на командването при изпълнението на учението, а именно – сваляне на подвижна мишена в морето през нощта без необходимия нальот от военния пилот за задачата.

 

 

 

Досега командният състав на ВВС твърдеше, че подп. Терзиев е загинал заради… човешка грешка, т.е. собствена, при загуба на пространствена ориентация край брега. Не е ясно обаче дали действително полк. Орлов е прекият отговорник за случилото се…

 

 

 

Според прокуратурата полковник Методи Орлов е изпълнил немарливо задълженията си по ръководството на стрелби по време на тактическо учение, което е правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

 

 

 

При възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, Методи Орлов не забранил на пилота Валентин Терзиев да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта му, посочват обвинителите.

 

 

От Военно-окръжната прокуратура допълват, че след като провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

 

 

 

С деянието си Методи Орлов не изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост е причинил тежки вредни последици за Министерство на отбраната – разрушаване на самолет МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лева / девет милиона тридесет и две хиляди петстотин осемдесет и седем лева и девет стотинки/.

 

 

 

Спрямо обвиняемия полковник е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

 

 

През 2020 г. Орлов стана зам.-командир на авиобаза „Граф Игнатиево“. Неин шеф е съпругът на членът на СЕМ и бивш военен репортер Габриела Наплатанова – ген. Николай Русев, близък приятел на президента Румен Радев.

Поклон пред паметта на подп. Терзиев!

 

Лупа бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

бсп-трибунка

„Възраждане“ и БСП сезират КС заради АЕЦ „Козлодуй“

януари 25, 2023
пиле

Клиент си купи „френско пиле“ от „Лидл“ и остана потресен

януари 25, 2023
непозната_напада_минувачи_в_Младост_2033035065416543154_original

Жена напада в гръб и удря с бокс случайни хора в столичния квартал „Младост“

януари 25, 2023
затвор-мексико

Кошмар в Мексико! Заможни български туристи, сред които и бременна жена, хвърлени в тъмница с брутален режим

януари 25, 2023
Volgograd, Russia - February 7, 2014: Automatic gates at the checkpoint with the inscription LUKOIL. Entry to the territory of the Volgograd oil depots through a checkpoint

Русия ще разследва доставял ли е „Лукойл България“ гориво за украинските танкове

януари 25, 2023
strahil_angelov2

НАТО, чрез Украйна, губи войната! Това вече е ясно и не може да се скрие дори и от опитните англо-саксонски информационни конгломерати

януари 24, 2023