Политика

Петро Порошенко: България вече е част от войната

Петро Порошенко: България вече е част от войната

166754729646213

 

 

 

За български политици, които казват, че изпращайки военна помощ в Украйна, страната ви става част от войната, имам много лоша новина. България вече е част от войната. Това каза в интервю за бТВ петият президент на Украйна Петро Порошенко.

 

 

 

„Това, което прави Владимир Путин, е срещу Европа, срещу НАТО и срещу България. И в тази ситуация не е нужно да слушате мен, слушайте самия Путин. Той казва, че се бори срещу НАТО, а България е част от НАТО“, обясни бившият държавен глава.

 

 

 

„И защо е толкова важно сега да дадете оръжие на Украйна? Защото това е най-прекият път към мира в Европа. В противен случай ще бъдем изнудвани, изнудвани от Владимир Путин, изнудвани чрез агресия, чрез превръщането на енергийните източници в оръжие, чрез блокиране на доставките на храна, чрез заплахи, че ще бъдат поразени ядрени централи, изнудвани чрез газ, петрол и електричество“, добави той.

„В тази ситуация единственият начин да спрем това са няколко препоръки – не вярвайте на Путин и сега за тази, много малка част от българския парламент, която все още разчита на него – не се страхувайте от руският президент“, заяви Порошенко.

 

 

 

„Хубавите неща никога не са закъснели. Искам да отправя посланието, че най-краткият път към мира в Европа е снабдяването на Украйна с оръжия. Това е агресия срещу Европа и Света. Помислете върху това“, добави той.

 

 

 

„Това не е само помощ за Украйна, но и инвестиция за вашата българска и европейска сигурност. И бъдещето. Бъдещето на Европа, на България, съжалявам за това, в момента се решават в Украйна. А ние тук се сражаваме, плащайки непосилна цена – животите на десетки хиляди украински войници и невинни цивилни на ден в името на демокрацията, свободата, бъдещето на Европа и на България“, коментира бившият президент.

 

 

 

„Така че това е решение в името на единството и ние искаме да ви благодарим от цялото си сърце. Не само на народните представители в българския парламент, но и на всички българи“, добави той.

 

 

 

На въпроса от какви оръжия се нуждае Украйна Порошенко отговори, че най-важното за армията на Киев са противовъздушната система, антидрон системите и бойната авиация. От точно това се нуждаем, особено сега, когато Путин превключи към атака с ирански дронове над цивилни обекти в Украйна – домове, енергийни централи, подчерта той.

 

 

 

„На света няма друга нация, която да иска мир повече от украинската. И успехът на украинската армия ни дава надеждата, че това може да се случи във всеки един момент“, каза още Петро Порошенко.

 

 

Би ти ви, Флагман

Политика

More in Политика

c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024