Политика

Проф. Пламен Киров: Решението на парламента за военната помощ за Украйна е противоконституционно

Проф. Пламен Киров: Решението на парламента за военната помощ за Украйна е противоконституционно

киров

 

 

 

Решението на Народното събрание, което ангажира правителството с предоставяне на военна помощ за Украйна, е  противоконституционно и е груба намеса в изпълнителните прерогативи на правителството. Това заяви пред БНР проф. Пламен Киров, ръководител на Катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и бивш конституционен съдия. 

 

 

 

Той уточни, че формулировката „военна“, а не „военно-техническа“ включва и „жива сила, ако се наложи“. Според проф. Киров парламентът се изживява като конвент от времето на якобинската диктатура в революционна Франция.

 

 

 

 

„Доколкото Конституцията е категорична, че общото ръководство на Въоръжените сили се осъществява от правителството, а не от парламента. При това е сбъркана самата логика – ние натоварваме правителството да води преговори с друга страна, а другата страна да определи от какво има нужда и ние да изпълним волята на другата страна. Прекалиха и прекрачиха границата на конституционната рамка“, изтъкна конституционалистът.

 

 

 

Продължава практиката парламентът да се изживява като конвент от времето на якобинската диктатура в революционна Франция, заяви още професорът по конституционно право: „Той смята, че едва ли не държи всички лостове на властта и всички нишки на управлението – един всекомпетентен орган, и не си дава сметка, че има разделение на властите“.

 

 

 

„В тази ситуация, в която страната е връхлетяна от всевъзможни кризи, които се натрупват една върху друга, май на никого не му се управлява. Всеки осчетоводява бъдещи негативи от едно участие в управлението и буквално върви надлъгване кой ще извади въглените от пещта с голи ръце“, коментира Пламен Киров в предаването „Преди всички“.

 

 

 

Даденото от президента време за консултации и постигане на съгласие за формиране на правителство е било „изтълкувано по доста превратен начин“ от политиците в парламента, посочи той.

 

 

 

„Отговорността е споделена. В процедурата не участва само президентът, участват и парламентарно представените политически партии. Те са актьорите в този политически театър“, каза проф. Киров. По думите му политическите разговори е трябвало да започнат „от нощта на изборите“.

 

 

 

„На мен ми е странно – тези вопли в медиите как те не искали да си говорят. Може би трябва да включим патриарха в тези консултации, та по някакъв начин да ги усмири и да ги накара да си продумат някаква блага дума помежду си“, добави проф. Киров.

 

 

 

Най-вероятно екипът на президента отчита и срокове с мисъл за следващите избори, предположи конституционалистът: „Да се изчисли, да не се окаже, че навръх Нова година може да сме изправени отново пред избирателните секции, посред зима.“

 

 

 

 

 

Въвеждането на президентска република Пламен Киров определи като „политическо говорене, което няма абсолютно никакъв смисъл“.

 

 

 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Политика

More in Политика

phpviaxb0_559x345

Христо Иванов: „Пачавра леке не хваща“ – Пеевски иска да въвлече всички в отвратителен скандал

февруари 23, 2024
big_russia-2123697_1280

Спират инвестициите от Русия със закон, можели да „навредят на нац. сигурност и обществения ред в страната“

февруари 23, 2024
1010x570

Митрофанова: Навални е агент на ЦРУ и МИ-6, Русия няма интерес от смъртта му / СНИМКИ

февруари 22, 2024
big_2238

Война в Сглобката: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

февруари 21, 2024
1010x570

Борисов отговори на ПП-ДБ: Незряло и неприемливо, искат да си делкаме държавата / ВИДЕО

февруари 21, 2024
2112855085

Проверка на фактчекърите показва, че лъжат и за бежанците. България е подписала допълнително споразумение за прием в замяна на Шенген

февруари 20, 2024