Политика

Проф. Стив Ханке би изготвил анализ за eврото, ако президентът Радев го покани

Проф. Стив Ханке би изготвил анализ за eврото, ако президентът Радев го покани

 

hanke-radev_600x380

 

 

 

Известният американският икономист проф. Стив Ханке е готов да изготви анализ заедно със свои колеги за ползите и вредите от въвеждането на еврото, ако президентът Румен Радев го покани. Това потвърди пред Епицентър.бг проф. Ханке. Публикуваме неговия отговор на въпроса дали би изготвил такъв анализ абсолютно безплатно до лидера на Възраждане“ Костадин Костадинов.

 

 

 

 

„Предвид текущата политическа ситуация в България най-подходящият източник за покана за да се изготви независим доклад е президентът на България Румен Радев“, посочва в писмото проф. Ханке. Както е известно, известният американски икономист смята, че въвеждането на еврото в България ще доведе до вреди за българската икономика.

 

 

 

 

„Професор Ханке в отговора, който ми написа, заяви, че иска да бъде официално поканен от държавна институция, тъй като поканата само от парламентарно представена партия като „Възраждане“ би било изтълкувано като намеса във вътрешно политическите ни работи. Когато направим среща с президента, ще се обърнем към него с такава молба“, заяви пред Епицентър.бг лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

 

 

 

 

Публикуваме отговор на проф. Ханке на български и английски език, каквото беше неговата молба.

 

 
Превод на писмото на проф. Ханке до лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов

Уважаеми господин Костадинов,

 

Благодаря ви за Вашето писмо от 25 октомври, касаещо възможно премахване на валутния борд и замяната на лева с евро. Аз приветствам Вашата мотивация и оценявам вашата покана за решаване на проблемите, свързани с такова превключване на валутния режим. Вярвам, че един прозрачен, разбираем и честен анализ ще отговори на въпросите за премахване на лева, който е въведен преди 142 години, и ползите и разходите от въвеждането на еврото е най-добрия път за решение. Откакто представих идеята за въвеждане на валутния борд и помогнах за неговото въвеждане в системата през 1997 година, аз винаги съм на разположение да отговарям на въпроси и да обяснявам нещата.

 

 

 

Аз продължавам да бъда отворен да обявя моята позиция чрез медиите. Между другото, аз бях съветник на президента /1997 – 2002 г/, този път за диалог остава напълно отворен. Медиите могат да задават въпроси и аз да отговарям като свободен човек във връзка с политическа партия или група в България.

 

 

 

По повод Вашата покана да изготвя експертен анализ, условията са сложни. Както посочих в моята писмена позиция от 20 октомври, господин Жак Ларосиер, господин Грийнуд бихме могли да изготвим такъв доклад безплатно, но ако аз бъда поканен от българска институция, а не политическа партия.  Въпросът за валутата в България е от голям интерес за господин Жак дьо Ларозиер, който беше гуверньор на банката на Франция по време на въвеждането на еврото, за господин Грийнуд, който е архитект на валутния борд на Хонконг и за мен , който се включи във въвеждането на валутния борд в България и на този в Естония, Литва, Босна- Херцеговина и аржентинската конвертируема система.

 

 

 

Предвид текущата политическа ситуация в България, най-подходящият източник за покана, за да се изготви независим доклад, е президентът на България Румен Радев.

0-Vazrazhdane Letter_1

Политика

More in Политика

1010x570

Митрофанова: Навални е агент на ЦРУ и МИ-6, Русия няма интерес от смъртта му / СНИМКИ

февруари 22, 2024
big_2238

Война в Сглобката: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

февруари 21, 2024
1010x570

Борисов отговори на ПП-ДБ: Незряло и неприемливо, искат да си делкаме държавата / ВИДЕО

февруари 21, 2024
2112855085

Проверка на фактчекърите показва, че лъжат и за бежанците. България е подписала допълнително споразумение за прием в замяна на Шенген

февруари 20, 2024
10685298

Кирил Петков: Предлагаме договор за 4 години между ПП-ДБ и ГЕРБ, регулаторите си делим по равно

февруари 20, 2024
991-ratio-rumen-radev

Радев: В оскотялото време на ротация, сред брокери на несвобода Левски изглежда болезнено недостижим

февруари 19, 2024