Европа

FAZ: Швейцария забрани на Германия да прехвърля боеприпаси за Gepard в Украйна

FAZ: Швейцария забрани на Германия да прехвърля боеприпаси за Gepard в Украйна

 

faz-shveicaria-zabrani-na-germania-da-prehvarla-boepripasi-za-gepard-v-ukraina-1

 

 

На 14 октомври Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че армията ѝ привършва боеприпасите за германските системи за ПВО Gepard – съобщение, което бе индиректно насочено към Берлин, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Бундесверът разполага с определени запаси от боеприпаси за Gepard в складовете си, а Министерството на отбраната на Германия изрази готовност да ги прехвърли в Украйна. Проблемът обаче се крие във факта, че 35-милиметровите снаряди за Gepard, останали в германските складове, някога са били произведени от швейцарската оръжейна компания Oerlicon-Buhrle.

 

 

Берлин се ангажира да не доставя боеприпасите на трети страни без съгласието на швейцарската страна. А междувременно Швейцария забрани износа на оръжия за Украйна поради нейния неутрален статут.

 

 

Германският министър на отбраната Кристина Ламбрехт направи опит да убеди Швейцария да промени позицията си, припомня FAZ. В съобщение до своя швейцарски колега Ламбрехт поиска разрешение да прехвърли швейцарски боеприпаси в Украйна, като отбеляза, че Gepard може да защити украинската инфраструктура от въздушни атаки.

 

 

Въпреки това все още няма отговор от швейцарска страна: според изданието всичко показва, че тя няма да промени позицията си, като се позовава на собствените си закони, забраняващи трансфера на оръжие на страни, участващи във въоръжен конфликт.

 

 

Позицията на Швейцария е критикувана от много германски политици, подчертават от редакцията. По-специално, депутатът от Християндемократическия съюз (ХДС) Родерик Кизеветер смята, че при сегашните условия Швейцария не може да се позовава на своя неутралитет.

 

 

Депутатът от свободните демократи (СвДП) Маркус Фабер на свой ред отбеляза, че в отговор Германия може да спре да купува швейцарски оръжия.

 

 

Източник: focus-news

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024