Европа

Заместник-председател на Европарламента е сред задържаните по разследване за корупция

Заместник-председател на Европарламента е сред задържаните по разследване за корупция

 

1010x570

 

 

 

Агенция Франс Прес съобщи, че Ева Каили е задържана от полицията в Брюксел по дело за корупция, свързано с настоящото Световно първенство по футбол.

Зам.-председателката на Европейския парламент Ева Каили (Гърция) е сред задържаните вчера в Брюксел петима предполагаеми участници в международна схема за корупция и пране на пари, съобщиха медии в Белгия. По-рано бе уточнено, че сред отведените за разпит е и бивш евродепутат от групата на Социалистите и демократите в ЕП. Уточняваше се, че всички заловени (без Каили – бел. кор.) са от италиански произход, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

 

 

Ева Кайли беше изключена от гръцката партия ПАСОК – „Движение за промяна“ заради разследването в Белгия за корупция на еврочиновници, съобщи междувременно ТАСС, позовавайки се на агенция АМНА. Агенцията отбелязва, че вероятно е задържан и съпругът ѝ Франческо Джорджи. Според същата информация разследването на белгийските власти засяга широк кръг европейски служители, като властите „подозират, че една от държавите от Персийския залив е повлияла на финансовите и политически решения на Европейския парламент, плащайки значителни суми пари или предлагайки значителни подаръци на трети лица, заемащи политически позиции или важни стратегически позиции“.

 

 

 

 

Агенция Франс Прес съобщи по-рано, че Ева Каили е задържана от полицията в Брюксел по дело за корупция, свързано с настоящото Световно първенство по футбол.

При претърсването на над десет адреса са били открити 600 хиляди евро в брой, иззети са компютри и мобилни устройства. Според медиите разследването е свързано с подозрения, че Катар е подкупил участници в престъпната група, за да прокарват интереси в полза на Доха.

 

 

 

 

След съобщаването на новината групата на Социалистите и демократите в ЕП разпространи изявление, в което обеща пълно съдействие на разследването. Допълва се, че групата ще предложи да бъде спряно обсъждането в ЕП на въпроси, свързани с „държави от Залива“, особено по отношение на визовата политика и подготвяни посещения.

 

 

 

 

Европейският парламент има 14 зам.-председатели.

 

 

 

Отведен за разпит е и генералният секретар на Международната синдикална конфедерация Лука Визентини.

 

 

 

Запечатан е офисът на една от асистентките на белгийската евродепутатка от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Мария Арена, както и на асистентите на колегата ѝ Марк Тарабела, съобщава БНР.

 

 

 

При претърсването на над десет адреса са открити 600 000 евро в брой, иззети са компютри и мобилни устройства.

 

 

 

Разследването е свързано с подозрения, че Катар е подкупил участници в престъпната група, за да прокарват интереси в полза на Доха.

 

Източник: БТА, ТАСС

 

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024