Европа

КАТАРГЕЙТ: Ева Кайли обвини Жозеп Борел и Роберта Мецола за корупционния скандал

КАТАРГЕЙТ: Ева Кайли обвини Жозеп Борел и Роберта Мецола за корупционния скандал

745-425-kajli

 

 

 

Адвокатът на вече бившия вицепрезидент на Европейския парламент Ева Кайли, Михалис Димитракопулос, заяви, че клиентката му е ходила и е поддържала връзки с Катар по инструкции на върховния представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел.

 

 

Кайли хвърля същите обвинения и срещу председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, както и срещу комисаря по външните работи Илва Йохансон.

 

 

„Това, което обществото трябва да знае, е, че никой от Катар не е подкупвал г-жа Кайли, защото тя е била в Катар като представител на Европейския парламент, а изказванията и интервютата, които е дала, са били след споразумение и заповед от президента Роберта Мецола, “, казва Димитракопулос пред гръцка медия.

 

 

 

„Мецола също изпрати служител на ЕС, Роберто Бендини, с нея, за да наблюдава всички срещи, които г-жа Кайли е провела“, добави той.

 

 

 

Заместник-председателят на Европейския парламент (ЕП) Ева Кайли, обвинена в корупция, може да свидетелства срещу председателя на Европейския парламент Жозеп Борел, съобщава изданието Украина.ру.

 

 

Обвинената в корупция Ева Кайли ще даде показания срещу Борел

 

 

Заместник-председателят на Европейския парламент Ева Кайли вероятно е започнала да свидетелства срещу своя лидер, председателя на Европейския парламент Жозеп Борел и същевременно един от основните организатори на политически натиск върху Русия, пише интернет порталът.

 

 

Обвинената в корупция Ева Кайли ще даде показания срещу Борел

 

 

Припомняме, че по-рано депутатите от Европейския парламент почти единодушно гласуваха за предсрочното прекратяване на правомощията на вице-председателя Кайли, която беше обвинена в корупция. Само един депутат гласува против отстраняването й от длъжност, а двама се въздържаха. Тя е обвинена в лобиране за интересите на Катар при организирането на Световното първенство по футбол през 2022 г.

 

 

Обвинената в корупция Ева Кайли ще даде показания срещу Борел

«Катаргейт» (подобно на Уотъргейт на Никсън) заплашва да се превърне в най-големия корупционен скандал в Европейския парламент в историята. Като част от разследването белгийската федерална полиция започна 20 обиска, в резултат на които иззе около милион и половина евро в брой.

 

 

«Труд» припомня: Само за броени дни бързата и успешна досега кариера на зам.-шефката на Европарламента Ева Кайли се срина. На 9 декември гъркинята бе арестувана от белгийската полиция по разследване за корупция и пране на пари, свързани с опити за оказване на натиск в полза на Катар. Същия ден Кайли бе заличена от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, и от гръцката левица ПАСОК. А на следващия ден, с решение на председателката на Европарламента Роберта Мецола на Кайли бяха отнети всички правомощия като зам.-председател на ЕП. 

 

Телеграф, Нюз фронт

telegraph.bg

bgr.news-front.info

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024