Политика

Ключови български политици са на посещение в САЩ

Ключови български политици са на посещение в САЩ

index

 

 

 

Представители на почти всички парламентарни партии тази седмица са във Вашингтон, установи проверка на “Труд News”

 

Ген. Стефан Янев е на “лично посещение”

 

 

Ключови български политици се оказаха в САЩ в деня, в който президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Поводите за пребиваването им са различни, но в парламентарните среди упорито се коментира, че покрай официалните им задачи ще минат през сондаж и инструктажи за редовен кабинет.

 

 

Политически експерти твърдят, че правителство е възможно да се състави след смяната на американския посланик у нас. Както е известно, мандатът на Н. Пр. Херо Мустафа приключи и тя ще бъде сменена от дипломата Кенет Мъртън.

 

 

 

В САЩ вече са представители на 4-5 парламентарни партии. Любопитната подробност е, че болшинството от родните политици са настанени и в хотели по брега на река Потомак в столицата на САЩ.

 

 

 

Лидерът на “Български възход” Стефан Янев, сочен от социолозите като опция за съставяне на правителство с третия мандат, е във Вашингтон от събота. Според източници на “Труд News” генералът е там по покана на Демократическата партия.

 

 

 

Според пиара на партията Силвия Асенова Янев бил на “лично посещение, уговорено още през лятото, още преди партията му да влезе в парламента и се знаело само, че имал покана за вечеря”. Една от най-коментираните теми в кулоарите на парламента е, че Янев може да измести БСП за третия мандат, ако визитата му зад Океана е успешна.

 

 

 

 

В САЩ тази седмица са и Атанас Зафиров, зам.-председател на БСП, Джейхан Ибрямов (ДПС) и Атанас Славов (ДБ). Тримата пътуват до Вашингтон за 22-ото издание на трансграничния парламентарен форум по линия на Парламентарната асамблея на НАТО. В групата е трябвало да участва като представител на българския парламент и Христо Гаджев (ГЕРБ), но в последния момент се наложило да откаже пътуването. В програмата са заложени доклади от международни лектори.

 

 

 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ също е във Вашингтон, заедно с вицепрезидента на АЛДЕ и евродепутат от ДПС Илхан Кючук, както и председателят на комисията по вътрешна сигурност Хамид Хамид.

 

 

 

Поканата за представителите на ДПС била от месеци и е за международния парламентарен форум по сигурност, който се провежда на 6 и 7 декември. В международната конференция по сигурност участие имат още членове на испанския парламент, Камарата на лордовете във Великобритания, депутати от Румъния, Естония, Канада, Франция, представители на Европейския парламент и др.

 

Епицентър, Труд

 

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024