СВЯТ

„Най-високо ниво“: Сръбските въоръжени сили са в пълна бойна готовност / ВИДЕО

„Най-високо ниво“: Сръбските въоръжени сили са в пълна бойна готовност / ВИДЕО

 

nai-visoko-nivo-srabskite-vaorazheni-771

 

Президентът на Сърбия Александър Вучич нареди въоръжените сили на страната да бъдат приведени в пълна бойна готовност. Това заяви ръководителят на сръбското министерство на отбраната Милош Вучевич, предаде сръбското издание „Дневник“.

 

 

Според Вучевич сръбските въоръжени сили трябва да бъдат в пълна готовност, за да започнат да решават бойни задачи по заповед.

 

 

„Това ни издига на най-високото ниво на действия, извършвани от сръбската армия, която защитава териториалната цялост и суверенитета на Сърбия, нейните граждани, а също така предотвратява погроми и терор срещу сърбите, където и да живеят“, каза Вучевич.

 

 

 

Изданието пише, че Александър Вучич смята, че косовското правителство под ръководството на Албин Курти все още се готви да атакува сърбите.

 

 

Също по-рано сръбското издание N1 съобщи, че Сърбия е започнала да събира артилерия на границата с Косово. И така, говорим за тежки гаубици NORA B-52. Изпратени са шест коли.

 

 

 

 

Съобщава се, че редица военни полицаи са били разположени и в село Рудници, близо до село Ярине в Косово. Засега никой не е дал заповед за стрелба с гаубици.

 

 

 

„Миналата година ситуацията беше напълно идентична, когато пътят Яринье-Лепосавич беше блокиран, на същото място стояха бронирани машини и военни самолети прелетяха над него няколко пъти“, се казва в статията.

 

 

 

По-рано сръбският президент Александър Вучич свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност във връзка с изострянето на ситуацията в Северно Косово. Той призова сърбите в Северно Косово и Метохия да бъдат спокойни и мирни и да не се поддават на провокации.

 

 

 

Сръбският лидер взе решението, след като премиерът на Косово Албин Курти отправи ултиматум към косовските сърби да премахнат пътните блокади на север.

 

 

Припомняме, че една от причините за изостряне на ситуацията в Северно Косово беше задържането на бившия сръбски полицай Деян Пантич. Той беше обвинен в насилие срещу служители, подготвящи местни избори.

Превод: GlasNews

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024