Политика

124 депутати взеха ключово решение за България след серия от скандали и процедурни хватки

124 депутати взеха ключово решение за България след серия от скандали и процедурни хватки

нс-1

 

 

Депутатите върнаха хартиената бюлетина. 

„За“ гласуваха – 124 народни представители, „против“ бяха 95.

Така на следващите избори в секции с над 300 избиратели и гласоподавателят ще има право на избор дали да гласува с машина, или с хартиена бюлетина.

 

 

Първо на гласуване беше подложено предложението на Кирил Петков параграфът да отпадне, с което да отпадне и връщането на хартиената бюлетина. Депутатите отхвърлиха предложението.

 

 

В залата настана объркване, а депутатите от „Продължаваме промяната“ опитаха да манипулират гласуването, като заявиха, че депутатите са решили да има само гласуване с хартиена бюлетина.

 

 

Радомир Чолаков разясни, че предложението е такова, че с приетите промени при извънредни избори ще се гласува смесено, а ако се приемат другите редакционни предложения, на местните избори есента ще се гласува с хартиена бюлетина, която ще се сканира от машина.

 

 

„Тоест гласуването ще е изцяло машинно“, аргументира се председателят на правната комисия.

 

Точно в 10:30 ч. тази сутрин депутатите започнаха работата по втория параграф на Изборния кодекс.

Малко преди 13:20 ч. Десислава Атанасова предложи удължаване на пленарния ден до приключване на всички дебати по Изборния кодекс. Така НС си осигури поредното среднощно заседание, по време на което ИК окончателно да бъде прекроен.

 

 

Това решение е в разрез с декларираното решение ИК да се гледа само в редовното време, като заседанията ще се излъчват по БНТ и БНР. Това се случи след критиките покрай продължилото почти 18 часа заседание на Комисията по правни въпроси преди две седмици, когато ГЕРБ, ДПС и БСП преправиха ИК по нощите, в някои моменти и без включени камери.

 

 

Аз бях в „белия автобус“. Не ме плашете с бял автобус. Не е толкова страшно„, коментира в хода на дебата Йордан Цонев.

 

 

 

По-рано днес, след общо 19 часа и половина и три заседания, народните представители успяха да приемат заглавието и първия параграф на текстовете.

 

 

 

От „Продължаваме промяната“ опитаха да спрат прекрояването на Изборния кодекс и предложиха разглеждането на следващата част от законопроекта да бъде отложено. Предложението очаквано бе отхвърлено с гласовете на т.нар. „коалиция хартиена бюлетина“ между ГЕРБ, ДПС и БСП.

 

 

 

Втори опит за преброителните центрове

 

 

Във втория параграф на законопроекта отново се появява вече отхвърленото предложение на „Демократична България“ за създаване на преброителни центрове. Бившият правосъден министър и вносител на предложението Надежда Йорданова защити предложението си и призова народите представители този път да го подкрепят. Тя добави, че Конституционният съд е потвърдил практиката, при която, когато НС е приел противоречащи си предложения, депутатите могат да се върнат назад в текстовете и да прегласуват.

 

 

Според предложението на ДБ преброителен център следва да се образува на база 20 хил. избиратели. В центровете ще се изготвят протоколите и ще се броят бюлетините. Идеята на вносителите за създаването на такива центрове е да се намалят грешките при изготвянето на протоколите, тъй като в момента те се попълват от членовете на СИК след 12-часов работен ден. До момента е проведен успешен експеримент на ЦИК с преброителен център в Бобошево, като грешки няма и резултатите се обработват много по-бързо. При повторението на дебата от „Възраждане“ и ГЕРБ-СДС се обявиха против. От ДПС също са срещу идеята, тъй като отново се залагало на субективния фактор. Депутатите от „Български възход“ запазиха мълчание.  След почти двучасов дебат пленарната зала отново отхвърли предложението на ДБ със 148 гласа „против“, 1 „въздържал се“ (ГЕРБ-СДС) и 68 „за“ (ПП, ДБ и БВ).

 

 

 

Камък, ножица, ХАРТИЯ!

 

 

 

На следващо място в законопроекта бяха и трите различни предложения за начина на гласуване. На първо място бе предложението на БСП за смесено гласуване, след това на ПП – за отхвърляне на текстовете на левицата и запазване на машинното гласуване в секциите с над 300 избиратели. На последно място е текстът на ДПС – за гласуване само с хартиена бюлетина. Предложението на Мустафа Карадайъ и група народни представители от движението е свързано с въвеждането на сканиращи устройства, които обаче следва да бъдат въведени за местните избори идната есен.

 

 

 

Предложението на ПП бе отхвърлено със 124 гласа „против“ срещу 100 „за“ (ПП, „Възраждане“, ДБ и БВ).

Предложението на Мустафа Карадайъ мина със 123 гласа „за“ срещу 101 гласа „против“  (ПП, „Възраждане“, ДБ, БВ и един от БСП) . Така машините бяха премахнати. На следващите редовни избори – местните идната есен, ще се гласува само с хартиена бюлетини и няма да има дори и машини – принтери.

 

 

Предложението на БСП мина със 124 гласа „за“, срещу 89 „против“ (ПП, „Възраждане“, ДБ и БВ). Това означава, че при все по-вероятните предсрочни избори ще има и машини, макар и принтери, и хартиени бюлетини.

В зала падна и предложението на ПП за създаване на секции за гласуване с хартия. Идеята на вносителите бе при смесено гласуване да има два вида секции, за да не се правят грешки в протоколите.

 

 

 

Подготовка за среднощното заседание: Докарайте дрегера!

След като стана ясно, че пленарното заседание ще продължи и през нощта, дебатите по същество се превърнаха в размяна на обвинения. Зам.-председателят на НС Йордан Цонев поиска бившият вътрешен министър Бойко Рашков да бъде тестван с дрегер, защото подвиквал от място. Росен Желязков от ГЕРБ, който водеше заседанието в този момент, пък припомни, че в пленарна зала не се внасят храни и напитки. Съпредседателят на ПП Асен Василев заяви, че председателят и зам.-председателите на НС имат води и попита защо и народните представители да нямат право да пият вода.

 

 

 

Докарайте дрегера и нека тестваме всички„, призова Василев.

 

 

БСП е формацията за мръсни поръчки на ДПС и ГЕРБ

Тази теза изрази Настимир Ананиев от ПП. Той се аргументира с това, че именно чрез внесения от БСП законопроект за промени в ИК за връщането на хартиената бюлетина, ДПС и ГЕРБ направиха най-спорните предложения, които на практика реално прекрояват целия ИК.

 

 

Съпартиецът му Искрен Митев пък смята, че Корнелия Нинова дава спасителен пояс на Бойко Борисов.

Около 15 ч. ПП направи опит да спре промените в изборните правила и предложи прекратяване на заседанието. Предложението бе отхвърлено, като „за“ гласуваха ПП, ДБ, БВ и „Възраждане“, но техните 95 гласа не стигнаха.

 

 

В този момент Георги Свиленски от БСП направи друго предложение – прекратяване на дебатите и респективно забързване с промените в ИК. Предложението мина със 123 гласа „за“.

 

Очаквайте подробности

 

Блиц, Оф нюз

Политика

More in Политика

big_2238

Война в Сглобката: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

февруари 21, 2024
1010x570

Борисов отговори на ПП-ДБ: Незряло и неприемливо, искат да си делкаме държавата / ВИДЕО

февруари 21, 2024
2112855085

Проверка на фактчекърите показва, че лъжат и за бежанците. България е подписала допълнително споразумение за прием в замяна на Шенген

февруари 20, 2024
10685298

Кирил Петков: Предлагаме договор за 4 години между ПП-ДБ и ГЕРБ, регулаторите си делим по равно

февруари 20, 2024
991-ratio-rumen-radev

Радев: В оскотялото време на ротация, сред брокери на несвобода Левски изглежда болезнено недостижим

февруари 19, 2024
3323532d09b659479b63b15bcdfd4a95

За да мине ротацията: Създават нов пост на Николай Денков

февруари 18, 2024