Политика

Русия ще разследва доставял ли е „Лукойл България“ гориво за украинските танкове

Русия ще разследва доставял ли е „Лукойл България“ гориво за украинските танкове

Volgograd, Russia - February 7, 2014: Automatic gates at the checkpoint with the inscription LUKOIL. Entry to the territory of the Volgograd oil depots through a checkpoint

 

 

Русия проверява доставяла ли е Лукойл гориво на Украйна. Проверката е разпоредена от председателя на Държавната дума Вячеслав Володин на комисията по сигурността и противодействието на корупцията в Държавната дума, както и на комисията по енергетика.

 

 

Проверката ще върви по информацията, излязла в западната преса от разследването на Die Welt и Politiko за износ от България на оръжие и гориво още в първите месеци на войната.

 

Първи за разпореждането съобщава Константин Затулин, първи заместник-председател на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и отношенията със сънародниците, заяви това в своя канал в Telegram във вторник.

 

 

„Обърнах внимание на днешната публикация на Сергей Артемов във вестник „Московский комсомолец“, в която се твърди, че рафинерията на руската компания „Лукойл“ в Бургас е преработвала руски петрол и е доставяла гориво и петролни продукти на ВСУ чрез верига от посредници. …

 

 

 

 

По разпореждане на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин съответните комисии на Държавната дума по сигурността и борбата с корупцията и по енергетиката трябва да разгледат въпроса, да изпратят запитвания и да докладват за резултатите от разглеждането му“, пише депутатът, предаде нюз.бг.

 

Според „Московский комсомолец“, който се позовава на свои източници, горивото за украинските танкове е доставено чрез верига от посреднически фирми от българската рафинерия на „Лукойл“. „Руският петрол, който компанията е изнасяла за рафинерията си в Бургас, и е покривала до 40% от нуждите на украинските войски, които настъпваха към Изюм и Херсон“, припомня изданието.

 

 

В близко бъдеще са планирани доставки на руски петрол по море за Румъния, където Лукойл управлява друга рафинерия.

Политика

More in Политика

big_5

Радев обяви датата на предсрочните парламентарни избори и кога разпуска НС / ВИДЕО

януари 24, 2023
politolog-ako-rusia-pobedi-balgaria-shte-se-varne-v-mrakobesnite-vremena-ot-predi-1989-godina-1

Политолог: Ако Русия победи, България ще се върне в „мракобесните времена от преди 1989 година“

януари 23, 2023
сретен-челна

Службите в Нидерландия имат запис на Сретен Йосич с Борисов!

януари 23, 2023
osmani-vseki-koito-naricha-makedoncite-balgari-nama-da-vliza-v-rsm-1

Османи се закани: Всеки, който нарича македонците българи, няма да влиза в РСМ

януари 23, 2023
big_1540331

Нексо ще съди България за 1 милиард долара

януари 22, 2023
ezgif-2-eb75d8e8ea

Радев съобщи кой ще е следващият служебен премиер, нарече статията в „Ди велт“ поръчкова / ВИДЕО

януари 21, 2023