Политика

Русия ще разследва доставял ли е „Лукойл България“ гориво за украинските танкове

Русия ще разследва доставял ли е „Лукойл България“ гориво за украинските танкове

Volgograd, Russia - February 7, 2014: Automatic gates at the checkpoint with the inscription LUKOIL. Entry to the territory of the Volgograd oil depots through a checkpoint

 

 

Русия проверява доставяла ли е Лукойл гориво на Украйна. Проверката е разпоредена от председателя на Държавната дума Вячеслав Володин на комисията по сигурността и противодействието на корупцията в Държавната дума, както и на комисията по енергетика.

 

 

Проверката ще върви по информацията, излязла в западната преса от разследването на Die Welt и Politiko за износ от България на оръжие и гориво още в първите месеци на войната.

 

Първи за разпореждането съобщава Константин Затулин, първи заместник-председател на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и отношенията със сънародниците, заяви това в своя канал в Telegram във вторник.

 

 

„Обърнах внимание на днешната публикация на Сергей Артемов във вестник „Московский комсомолец“, в която се твърди, че рафинерията на руската компания „Лукойл“ в Бургас е преработвала руски петрол и е доставяла гориво и петролни продукти на ВСУ чрез верига от посредници. …

 

 

 

 

По разпореждане на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин съответните комисии на Държавната дума по сигурността и борбата с корупцията и по енергетиката трябва да разгледат въпроса, да изпратят запитвания и да докладват за резултатите от разглеждането му“, пише депутатът, предаде нюз.бг.

 

Според „Московский комсомолец“, който се позовава на свои източници, горивото за украинските танкове е доставено чрез верига от посреднически фирми от българската рафинерия на „Лукойл“. „Руският петрол, който компанията е изнасяла за рафинерията си в Бургас, и е покривала до 40% от нуждите на украинските войски, които настъпваха към Изюм и Херсон“, припомня изданието.

 

 

В близко бъдеще са планирани доставки на руски петрол по море за Румъния, където Лукойл управлява друга рафинерия.

Политика

More in Политика

Асен Василев-6

Радев поиска от служебния кабинет да направи ревизия на финансите на Асен Василев

април 5, 2024
банкова

Прокуратурата повдига обвинение за организирана престъпна група в Агенция „Митници“

април 4, 2024
zhivko-kotsev-1

ДАНС е обискирал дома на главния секретар на МВР Живко Коцев. За да не го арестуват, той се е съгласил да стане свидетел по делото за контрабанда

април 4, 2024
big_2217

МФ с изненадваща прогноза: Влизането ни в еврозоната ще доведе до забавен растеж на доходите и икономиката

април 3, 2024
Image_17554307_40_0

С поредна комисия парламентът ще разследва корупцията в митниците и ролята на Асен Василев в тях

април 3, 2024
rumen-spetsov-655x442

ДАНС удари Асен Василев с ареста на шефката на митниците, адвокатката й отрича да е задържана

април 3, 2024