Политика

NexoГейт: Четирима обвинени за ОПГ. Свидетел твърди, че е имало среща, организирана от Асен Василев

NexoГейт: Четирима обвинени за ОПГ. Свидетел твърди, че е имало среща, организирана от Асен Василев

1010x570 (1)

Един от най-шумните депутати на „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев, известен партиен номад и мандатоносител на ПП, се оказа в кръга на един от съсобствениците по криптоскандала NEXO, който тепърва ще се развива и ще взима „политически“ жертви. Служител на NEXO пък е Александър Ракшиев, депутат от ПП в 47-мото Народно събрание и кандидат за 48-то в листата на Пловдив – град. В момента е първа резерва.

Така след скандала „Джемкорп“ името на „Продължаваме промяната“ се залепи за международната афера NEXO и занулява всичките претенции на харвардците и техния политически кръг да бъдат приемани като чисти носители на идеята за борбата с корупцията.

Дотук е ясно, че собствениците NEXO, начело с бившия депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев, са създали международна финансова пирамида, като са привличали инвеститори в криптовалути с нереално високи лихви. Ужилването може да се окаже най-голямото в света с българско участие, защото от NEXO се хвалят, че са управлявали активи за над 12 милиарда долара!

 

 

 

 

Тази сутрин депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че започва проучване дали Nexo не е финансирала предизборната кампания на „Продължаваме промяната“.

„Настимир Ананиев има общи свързани фирми. Асен Василев е човек, който е ходил всеки ден в офиса им и са били много близки“, обяви снощи и лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Припомняме, че в интервю в началото на миналата година тогавашният финансов министър и настоящ съпредседател на ПП Асен Василев открито лобира за въвеждането на разплащания с криптовалути у нас.

 

 

„Проучваме възможности за създаване на механизъм за плащания с криптовалути „в краткосрочен до средносрочен план“. Водим разговори с БНБ и някои от играчите в криптоиндустрията, за да проверим възможностите и дали има смисъл да се предприемат последващи стъпки“, заяви Василев в интервю за „Блумбърг“.

 

 

 

NEXO се разследват за изпиране на пари, данъчни и други престъпления. През последните години през платформата са минали над 94 млрд. долара, заяви говорителят на Прокуратурата Сийка Милева. Един от клиентите е човек, свързван с финансиране на тероризъм, посочи държавното обвинение.

Над 20 са разпитаните свидетели по скандала с криптобанката Nexo. Някои от тях са анонимни свидетели. Има лица, които се опасяват за сигурността си. Четирима души са привлечени като обвиняеми, стана ясно от изявление на Националната следствена служба. 

„Иззети са компютри, пари, криптоактиви. привлечени като обвиняеми са четири лица заради това, че от началото на 2018 г. До вчера на територията на България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови са участвали (един от тях е ръководил) ОПГ за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. На всички обвиняеми е наложена забрана за напускане на страната“, заяви шефът на НСлС Борислав Сарафов.

 

 

 

На двама от обвиняемите е наложена мярка „парична гаранция“ – съответно по 1 и 2 млн. лв. Другите двама се издирват. Няма официални данни те да са напускали страната. Вероятно става въпрос за Антони Тренчев и Коста Кънчев, за които се твърди, че се намират в Дубай.

 

 

 

Установено е, че част от транзакциите са били насочвани към Мохамед Махмуд Айеш, сочен от Израел за терорист към палестинска терористична групировка.

 

 

 

На пресконференцията присъстват директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и Светослав Василев, началник на отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС, директорът на Дирекция „Финансова сигурност в ДАНС, Недялко Петков и Ивайло Новаков от същата дирекция на ДАНС.

 

 

Обвинените притежават скъпи имоти и яхти. Един от фактите, които сочат, че те притежават големи финансови възможности е един от претърсените имоти – иззети са картини на скъпи художници, които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия. Предстои да се установи тяхната стойност, обяви Сийка Милева, говорителка на главния прокурор.

 

 

 

По думите й става дума за имена като Салвадор Дали, Пикасо и Матис.

 

 

 
Преди да дадат повече информация от началното следствие главният прокурор Иван Гешев се появи за минути, за да похвали добрата работа на разследващите и да подчертае важността от сътрудничеството между различните институции. Гешев си тръгна от брифинга минути по-късно.

 

 

 

 

Според събраните към момента доказателства в Министерството на финансите се е провела среща преди около половин година, организирана лично от бившия министър. От НСлС и прокуратурата не съобщиха имена, но по онова време министър на финансите е Асен Василев. На срещата е било обсъдено как към системата за разплащане “Борика” да бъде включена система за разплащане с криптовалути. Повече информация не бе дадена. Показанията обаче са само на един свидетел и предстои да бъдат извършени съответните проверки.

 

 

 

По мащаб разследването е второто след КТБ, обясни Милева. В този смисъл – предстоят много действия, с които да се установи истината.
Очаквайте подробности.

Фрог нюз, Епицентър, Гласове

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024