Политика

„Медиана“: ГЕРБ води пред коалицията ПП-ДБ с 2%, „Възраждане“ са трети, евроскептиците – 3 пъти повече от атлантиците

„Медиана“: ГЕРБ води пред коалицията ПП-ДБ с 2%, „Възраждане“ са трети, евроскептиците – 3 пъти повече от атлантиците

 

1010x570 (3)

 

 

Тези данни не са предизборни прогнози. Те показват предизборните нагласи към момента  – към 25 февруари 2023 г.  (своеобразна моментна „снимка“ на обществено-политическите настроения). Тези нагласи подлежат на промяна в хода на предизборната борба. Още повече, че към момента 20 % от избирателите, които заявяват, че може да отидат до  урните не са решили твърдо дали ще го направят и за кого ще гласуват – това представляват около 700 хил. колебаещи се потенциални избиратели, които могат драстично да променят настоящата картина.

 

 

 

Изследването регистрира подчертан песимизъм породен от удара върху материалния стандарт  на живот на голяма част от домакинствата (инфлационната криза от последните месеци). Над 60% отчитат влошаване на материалното си положение в последната година, като мнозинството посочват, че в последните месеци им се налага да пестят от задоволяването на основни потребности – храна и отопление. Това е фонът, на който ще се проектира предизборната борба в следващия месец.

 

 

 

Към момента ГЕРБ води пред коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ с около 2 %. Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея.

 

 

 

„Възраждане“ към момента е трета политическа сила, като данните показват както силна консолидация на избирателите им от предишните избори, така и потенциал да разширяват влиянието си. ДПС са четвърти, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина. След бурния конгрес БСП се намира в тежко положение. Данните показват силно разколебаване на „червените“ избиратели, които макар и намалели са традиционно силно консолидирани около своята партия.  Сега значителна част от тях се колебаят за кого да гласуват и дали изобщо да отидат до урните. Засега БСП са петият сигурен участник в следващото народно събрание.

 

 

Към момента още три партии имат сериозни шансове да преминат 4 %-ната бариера и да влязат в Парламента – Български възход (4.5%), новата лява формация „Левицата“ (3.5 %) и Има такъв народ (3.1%).

 

 

 

В рейтинга на политиците не се наблюдават значителни размествания. Румен Радев продължава да бъде политикът с най-  висок авторитет следван от Бойко Борисов. Прави впечатление нарастване на рейтинга на Костадин Костадинов (вероятно свързано с подписката за референдум за еврото), както и спада при Корнелия Нинова и Атанас Атанасов (вероятно свързано с атаката срещу президента Радев и заканите за импийчмънт).

 

 

 

Както по отношение на влизането в еврозоната, така и по въпроса за предоставянето на оръжия за Украйна обществото като цяло е подчертано негативно настроено. Данните показват, че двете теми тясно се преплитат. От едната страна са последователните „евроатлантици“ (около 20 %) – които искат както да предоставяме оръжие за Украйна, така и да въведем веднага еврото. От другата страна са „евроатлантико скептиците“ (около 60%) – които смятат, че България, в момента, трябва да се дистанцира от подобни движения (както по отношение на оръжията, така и по отношение на еврозоната).

 

 

– ПОДОБРИ ЛИ СЕ ИЛИ СЕ ВЛОШИ МАТЕРИАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА СЕМЕЙСТВОТО ВИ ЗА ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА ( В СРАВНЕНИЕ С ФЕВРУАРИ 2022 ГОДИНА)?

 

 

– НА ВАС (ВАШЕТО СЕМЕЙСТВО)  НАЛОЖИ ли се ДА ПЕСТИТЕ ОТ ОТОПЛЕНИЕ И ХРАНА В последните МЕСЕЦИ?

– СПОРЕД ВАС, КАКВО ОЧАКВА СТРАНАТА ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 12 МЕСЕЦА (СЛЕДВАЩАТА 1 ГОДИНА)?

– СПОРЕД ВАС ТРЯБВА ЛИ БЪЛГАРИЯ ДА ДАВА ОРЪЖИЕ НА УКРАИНА?

– СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ Е ДОБРЕ БЪЛГАРИЯ ДА ВЪВЕДЕ ЕВРОТО (ДА ЗАМЕНИМ ЛЕВА С ЕВРО) ОТ 2024 ГОДИНА?

Изследването е проведено в периода – 19 – 24 февруари 2023 г. с 973 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

 

 

Изследването не взима предвид гласуването в чужбина, което може да има значително влияние.

 

Източник: агенция „Медиана“

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024