Бедствия

Семейство от Сараево иска да осинови бебето, родено под развалините на сграда

Семейство от Сараево иска да осинови бебето, родено под развалините на сграда

semeistvo-iska-da-osinovi-bebeto-rodeno-558

 

 

Младо семейство от Сараево поиска да осинови момиченцето, което се роди под разрушена от земетресението сграда в Сирия и за което съобщиха световните медии.

 

 

Семейството влязло в контакт с редакцията на местен вестник с молба за помощ да осиновят детенцето.

 

Майката почина и единственият оцелял член на семейството е това бебе.

 

„Молим да ни помогнете да стигнем до това дете и да му дадем безкрайна обич и утеха. Публикувайте това, за да се знае, че в Сараево има двама млади хора, които сега нямат свои деца и които биха искали да осиновят това бебе и да му дадат цялата любов на света“, каза разплакана младата жена, цитиранато от „Нова“.

 

 

По последни данни най-малко 11 хил. са жертвите на опустошителните трусове, разтърсили Турция и Сирия. Това е сборът на известните до момента данни: над 8574 души в Турция и над 2500 в Сирия.

 

 

 

„Няма да се откажем от усилията си да гарантираме сигурността да гражданите във всеки град“, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган при посещение на засегнатите райони в провинция Кахраманмараш. По думите му в десет засегнати от земетресението провинции ще бъдат изградени нови жилища за останалите без дом в следващата една година.

 

 

 

Броят на потвърдените жертви се очаква да нарасне: спасителите, които се надпреварваха с времето и ниските температури (-1 градуса тази нощ в Газиантеп) в търсене на признаци на живот в развалините на хиляди сгради. В Сирия не достига спасителна техника, нито помощи – особено в контролираните от бунтовниците райони.

 

 

И досега пристигат данни за „чудеса“ – спасени над 48 часа по-късно, например извадено от руините дете в Салкин, провинция Идлиб, от Сирийската гражданска отбрана известна като „Белите каски“ – организация, която действа в контролираните от опозицията райони.

 

 

В Хатай момче бе спасено, след като прекара над 50 часа под развалините. По-рано затрупани в Турция изпращаха сигнали за помощ в социалните мрежи. Сред тях бе и Фърат Яйла, популярен от „Ютюб“ блогър, съобщил, че е затрупан. „Майко! Добре ли си! Майко! Кажи ми, че се криеш някъде.“

 

 

 

С времето обаче намалява надеждата да бъдат спасени още хора. „Това вече не е спасителна операция, възстановителна е“, написа кореспондент на Би Би Си в Кахраманмараш. „Знаят, че никой не е оцелял.“ Описва престоя си близо до руините на девететажна жилищна сграда, превърнала се в купчина бетон, метал и стъкло.

 

 

„Това вече не е спасителна операция“, са предадените почти по същото време думи на кореспондент на „Ал Джазира“, която описва ситуацията на две посетени от екипа места. Смята се, че под една от сградите са затрупани 80 души, но тя ги нарича „тела на този етап“: „те (спасителите) вече не чуват гласове“. Репортери на телевизиите, предаващи операциите на живо, често биват молени да замълчат, докато екипите се опитват да доловят звуци под развалините.

 

Бедствия

More in Бедствия

78aaa19afc2740d0a59e37c1ad3c7195

Десетки градове са в снежен капан и без ток, до броени часове времето се обръща в цяла България

декември 16, 2023
преспи

Искахте снежна зима, на ви! 2 метра преспи, затрупани коли и блокирани камиони по пътя Варна – Добрич / СНИМКИ

ноември 20, 2023
бедствие

Десетки селища без ток, евакуация, спрени влакове и полети, на места обявиха бедствено положение /обзор/

ноември 19, 2023
meteobulgaria-izdade-oranjev-i-cherven-kod-za-vatar-dajd-i-snag-za-dnes-i-utre-2

Нов ураган удря България: MeteoBulgaria издаде оранжев и червен код за вятър, дъжд и сняг за днес и утре

ноември 18, 2023
big_371513359_660890432544238_3720139827038627469_n

Страшно бедствие! Смерч мина през село Лъвино, община Исперих и отнесе покривите на над 100 къщи / СНИМКИ

ноември 4, 2023
ezgif-4-8f341d01de

СНИМКИ на джипа на съдия Москова: Ужасът и последните секунди живот са били неописуеми

септември 15, 2023