Бедствия

Десетки градове са в снежен капан и без ток, до броени часове времето се обръща в цяла България

Десетки градове са в снежен капан и без ток, до броени часове времето се обръща в цяла България

 

78aaa19afc2740d0a59e37c1ad3c7195

 

 

Снежната покривка непрекъснато нараства, къса проводници, събаря дървета и чупи стълбове

 

 

Големият брой паднали дървета, преспите, обилният сняг и непроходимите пътища затрудняват работата по възстановяване на електрозахранването в части от Западна България. Най-тежка е обстановката в планинските райони, където снежната покривка непрекъснато нараства, къса проводници, събаря дървета и чупи стълбове. Продължава работата в части от област Кюстендил, общините Струмяни, Якоруда, Разлог, Панчарево, Самоков, Ихтиман, Костенец, Трън и Троян, предава Bulgaria On Air.

 

 

Възстановено е електрозахранването на голяма част от засегнатите клиенти от снеговалежите през нощта.

 

 

Кризисният щаб на ЕРМ Запад пренасочва екипите към най-тежко засегнатите райони. Приоритетно се работи на местата, които са останали най-продължително без електрозахранване и където има най-голяма концентрация на битови клиенти.

 

 

Близо 600 служители на ЕРМ Запад продължават да работят и ще останат на терен през нощта до локализиране и пълното отстраняване на авариите. В труднодостъпните райони те си сътрудничат с отговорните институции и местните власти за премахване на падналите дървета и осигуряването на проходимост по пътищата.

 

 

 

През нощта срещу неделя валежите от север бързо ще спрат, а облачността ще се разкъса и ще намалява до ясно време. Температурите ще се понижат. Вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от северозапад, но ще стихне, предаде Метео Балканс.

 

 

Очакваните минимални температури ще са между минус 10° и минус 5°С, в планинските райони и около минус 3-4°С в равнините ще бъде малко по-топло по Черноморието – около 0°С, като очакваните максимални температури ще са по-високи – до 4-5°С.

През деня в неделя ще преобладава разкъсана облачност, която в много райони ще намалее до слънчево време. Ще духа слаб северозападен вятър.

 

 

Времето в София

 

 

През нощта срещу неделя валежите от сняг ще са в процес на спиране, а облачността след полунощ ще намалее до ясно време. Температурите ще се понижат, като минималните ще достигнат до минус 5-6 °С. Ще духа слаб северозападен вятър. През деня ще е предимно слънчево. Очакваните максимални температури ще са между 1-2°С.

 

 

Времето по планините

 

 

През нощта срещу неделя очакваме интензивни валежи от сняг в Рило-Родопската област и Странджа. Съветваме ви да ограничите пътуванията си в тези райони. Ще духа силен северозападен вятър. Ще има условия и за виелици. През деня облачността ще се разкъса и валежите ще са в процес на спиране.

Максималната температура на височина 1200 метра надморска височина ще е около минус 4°С, на 2000 метра  – около минус 12°С.

 

 

 

Времето по Черноморието:

През нощта срещу неделя по Южното Черноморие ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд и сняг. След полунощ явленията ще са в процес на спиране и облачността ще се разкъса до ясно време.

Ще духа слаб северозападен вятър.

 

 

Максималните температури ще са с обратен ход и ще са между  2- 3°С

Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Прогноза за фини прахови частици:

Очакваме повишаване на нивата на фини прахови частици над по-големите градове. Стойностите ще са между 90-150 мкг/м3 при норма около 50 мкг/м3.

 

 

Пътна информация:

По възможност избягвайте да пътувате в планините в Южна България. В Северна България ще има условия и за хлъзгава настилка в Предбалкна.

 

 

 

Времето на Балканите:

През следващите 24 часа полуострова ще попада под влиянието на антициклон и времето ще е предимно ясно. Очакваме ниски минимални температури, като в планиските райони в Румъния, България и Сърбия, температурите ще се понижат до минус 10-15°С.

Бедствия

More in Бедствия

преспи

Искахте снежна зима, на ви! 2 метра преспи, затрупани коли и блокирани камиони по пътя Варна – Добрич / СНИМКИ

ноември 20, 2023
бедствие

Десетки селища без ток, евакуация, спрени влакове и полети, на места обявиха бедствено положение /обзор/

ноември 19, 2023
meteobulgaria-izdade-oranjev-i-cherven-kod-za-vatar-dajd-i-snag-za-dnes-i-utre-2

Нов ураган удря България: MeteoBulgaria издаде оранжев и червен код за вятър, дъжд и сняг за днес и утре

ноември 18, 2023
big_371513359_660890432544238_3720139827038627469_n

Страшно бедствие! Смерч мина през село Лъвино, община Исперих и отнесе покривите на над 100 къщи / СНИМКИ

ноември 4, 2023
ezgif-4-8f341d01de

СНИМКИ на джипа на съдия Москова: Ужасът и последните секунди живот са били неописуеми

септември 15, 2023
imiddle_112105

Трагедия без край: Двама от загиналите в наводнението в Царево са мъж и жена, търсят други трима

септември 5, 2023