Бедствия

Десетки селища без ток, евакуация, спрени влакове и полети, на места обявиха бедствено положение /обзор/

Десетки селища без ток, евакуация, спрени влакове и полети, на места обявиха бедствено положение /обзор/

бедствие

 

 

 

Десетки селища без ток и вода, спрени полети и влакове, бедствено положение в общините Варна, Вълчи дол и Суворово. Такава е равносметката след ураганния вятър връхлетял страната снощи. 

 

 

През изминалото денонощие аварийните екипи на Пожарната безопасност и защита на населението в област Добрич са работили по над 118 сигнала за отстраняване на паднали дървета, отваряне на пътища и евакуиране на хора от закъсали на пътя автомобили. Към момента евакуацията се осъществява само с един пожарен автомобил, тъй като вторият е закъсал в снежна пряспа, съобщава БНР.

 

 

Без ток са общините Аврен, Аксаково и Ветрино във Варненско, общините Шабла и Генерал Тошево в Добричко.

 

 

 

Проблем в областта продължава да е силният вятър, който образува снегонавявания на пътните платна. Затворени за движение на тежкотоварни автомобили са пътните отсечки от Добрич към Варна, Балчик и Генерал Тошево.

 

 

 

Пътят Варна – Добрич е забранен за движение на превозни средства над 12 тона и в двете посоки.

 

 

Десетки са останалите без електрозахранване населени места в общините Шабла, Генерал Тошево и Добричка. Проблем има и с водоподаването в редица населени мета поради неработещи помпени станции.

 

 

Организирана е евакуацията и на пътници от автобус, закъсал около село Генерал Колево, община Генерал Тошево.

 

 

Във вечерните часове снощи, след като аварирал ТИР затвори участък от пътя в района на Аксаковска панорама и спря движението на много автомобили и един автобус, се е наложило пътуващите в него 33 граждани на Молдова, сред които и 2 деца да бъдат изведени от мястото и настанени в помещение на община Аксаково, в читалището и в дома за стари хора, съобщиха от областната управа във Варна.

 

сняг-

 

Затворен за движение е път №2702 – Вълчи дол – Генерал Киселово – Ведрино. От 22,00 часа снощи е бил затворен за движение и пътят Вълчи дол – Суворово.

 

 

 

Областното звено „Пътно управление- Варна“ информира, че третокласният път №207 Ветрино – с.Калоян – с.Търница /област Шумен/ също е затворен за движение.

 

 

 

Заради усложнената обстановка на пътя Добрич – с.Искър – Вълчи дол също е наложена забрана за движение на МПС.

 

 

 

От 7 часа тази сутрин забрана за движение на превозни средства е наложена и на пътя Аксаково – Аксаковска панорама – Кичево. В отсечката от пътя Кичево – Албена също не се допуска никакво движение.

 

 

От електроразпределителното дружество информират, че селата Момчилово и Неофит Рилски в община Ветрино са без ток. Същото е положението и в голяма част от селата в общините Аксаково, Аврен, Белослав и с.Солник (община Долни Чифлик), където изцяло или частично няма електрозахранване.

 

 

По информация на служители от Пътно управление, община Суворово е останала без електричество. Там се борят със снегонавяванията по пътищата в този район, като се опитват да пробият двуметрови преспи на пътя с.Николаевка – с.Дръндар и към с.Изгрев.

 

 

 

Снегонавяване има и по пътя с.Калиманци /община Аксаково – с.Баново, където преспи, образували се по пътя затрудняват движението.

 

 

 

Над 25 сигнала за паднали дървета са подадени на „горещия телефон“ на Община Стара Загора през вчерашния ден. Това съобщи в личния си фейсбук профил заместник-кметът Радостин Танев.

 

паднало

 

Усложнена остава обстановката в Шуменска област. Затворен поради снегонавяване е пътят от Шумен към Разград, на пътен възел „Диамант” е изграден контролно-пропускателен пункт от 23:00 ч. снощи, съобщи за БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Шумен Ася Йорданова.

 

 

 

Полицейски служители пренасочват водачите по обходен маршрут през Търговище. Изцяло затворен е пътят Шумен-Силистра, в района на Хитрино, поради силни навявания са се образували снежни преспи. Затворен е и пътят от село Зайчино ореше към Варна.

 

 

 

Обстановката в северната част на областта е сложна, има сигнали за закъсали автомобили в района на Каолиново, Нови пазар и Хитрино. Общо 36 са получените сигнали, 12 за евакуации, които са извършени. Има сигнали и за паднали клони и дървета, те се отработват приоритетно.

 

 

 

Поради скъсан централен електропроводник няма ток в Нови пазар, получени са съобщения за спряно електроподаване в някои шуменски села. Ток няма и в западната част на Шумен. В областта без ток са общо 31 населени места. Дежурните екипи на ЕРП-Север работят за отстраняване на авариите.

 

 

 

Областният управител на област Бургас Пламен Янев свика спешно експертно събрание на оперативния щаб във връзка с влошената климатична обстановка. Към момента в селата Просеник, Разбойна, Сини рид е възстановено енергоподаването, а в останалите села в община Руен екипи на EVN работят за възстановяването.

 

 

 

Затворен е Обзорският проход поради снегонавяване и закъсали автомобили. Дюлинският проход също е затворен по информация на полицията. Айтоският проход е отворен.

 

 

 

В София премахват още три тополи на бул. „Илиянци“ в София, където вчера дърво падна върху движещ се автомобил и на място почина 65-годишен мъж, а съпругата му е в тежко състояние. Това съобщи за БНР директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров.

 

 

 

 

Пътнически влакове по линията Каспичан – Русе, Самуил – Каспичан, Русе – Горна Оряховица са отменени заради провиснали и паднали клони върху железния път. Пътниците се пренасочват към следващи влакове по това направление. Със закъснение се движат влаковете по направление Русе – Самуил, Видин Мездра, Варна – София, София – Варна, Русе – Стара Загора, съобщават от БДЖ. Подробности за промените в разписанието вижте тук.

 

 

 

Летището във Варна работи, но има закъснели и отменени полети, казаха за БТА от пресцентъра на аеропорта.

 

 

Отменени са полети на Turkish Airlines от и за Истанбул, а по последна информация и на Wizz Air до Меминген, Германия. Закъснение има полетът на Wizz Air от Лондон Лутън. Снощи е бил пренасочен полетът на същата авиокомпания от Кьолн. Отложените полети ще бъдат изпълнени на по-късен етап.

 

 

Усложнена е пътната обстановка на прохода Шипка.

 

 

Фериботната платформа, обслужваща Оряхово – Бекет, временно преустанови работа, заради лошите метеорологични условия. Това се съобщава на сайта на Главна дирекция „Гранична полиция“. Мярката е в сила от вчера. Платформата се намира на българска територия.

 

 

 

Заради лошите атмосферни условия от Българския Червен кръст (БЧК) препоръчват днес да не се излиза в планината. За БТА от Планинската спасителна служба коментираха, че силният северен вятър допринася за понижаването на температурите, които на места падат до минус 10 градуса.

 

 

В района на Витоша, Стара планина и Родопите има мъгла. Разкъсана облачност има в района на Рила. До момента няма сигнали за бедстващи туристи. По част от пътеките на Витоша има навявания, като на места преспите достигат 10 см.

 

Оф нюз

Бедствия

More in Бедствия

78aaa19afc2740d0a59e37c1ad3c7195

Десетки градове са в снежен капан и без ток, до броени часове времето се обръща в цяла България

декември 16, 2023
преспи

Искахте снежна зима, на ви! 2 метра преспи, затрупани коли и блокирани камиони по пътя Варна – Добрич / СНИМКИ

ноември 20, 2023
meteobulgaria-izdade-oranjev-i-cherven-kod-za-vatar-dajd-i-snag-za-dnes-i-utre-2

Нов ураган удря България: MeteoBulgaria издаде оранжев и червен код за вятър, дъжд и сняг за днес и утре

ноември 18, 2023
big_371513359_660890432544238_3720139827038627469_n

Страшно бедствие! Смерч мина през село Лъвино, община Исперих и отнесе покривите на над 100 къщи / СНИМКИ

ноември 4, 2023
ezgif-4-8f341d01de

СНИМКИ на джипа на съдия Москова: Ужасът и последните секунди живот са били неописуеми

септември 15, 2023
imiddle_112105

Трагедия без край: Двама от загиналите в наводнението в Царево са мъж и жена, търсят други трима

септември 5, 2023