САЩ

Втора крупна банка в САЩ затвори в рамките на седмица. Тръмп: Иде Голяма депресия, далеч по-мощна от тази през 1929 г.

Втора крупна банка в САЩ затвори в рамките на седмица. Тръмп: Иде Голяма депресия, далеч по-мощна от тази през 1929 г.

банка-фалит

 

 

След фалита на една от най-популярните в Силиконовата долина банки – Silicon Valley Bank (SVB), американските регулатори затвориха още една американска банка – базираната в Ню-Йорк Signature Bank. Според данни на Департамента за финансови услуги на Ню Йорк, към 31 декември 2022 г. Signature Bank е имала общи активи за около $110,36 млрд, а депозити – за $88,59 млрд.

 

 

Решението да се въведе външно управление в Signature изненада дори мениджърите на банката, които са научили за това малко преди публичната обява, пише Bloomberg, цитиран от вестник СЕГА.

 

 

Според източник на агенцията на 10 март банката се сблъскала с изтегляне на депозити, но към 12 март ситуацията се е стабилизирала.

 

 

 

Внезапното затваряне на Signature Bank подчерта неотложността на извънредните усилия на САЩ да подкрепят банковата система и да потушат нарастващите опасения сред клиентите относно безопасността на техните депозити. Очаква се днес да бъдат представени мерки в тази посока.

 

 

 

Колапсът на Signature Bank ще задълбочи проблемите на крипто сектора. Coinbase Global Inc., най-голямата крипто борса в САЩ, заяви, че има баланс от 240 милиона долара в банката към петък вечерта. Paxos Global каза, че има 250 милиона долара там, но „застраховката й на частни депозити надхвърля значително нейния паричен баланс и лимитите на FDIC за сметка“.

 

 

 

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обвини сегашния собственик на Белия дом Джо Байдън за икономическите проблеми на Съединените щати и предрече нова Голяма депресия за САЩ.

 

 

 

„Въз основа на това, което се случва с нашата икономика, Джо Байдън ще се превърне в Хърбърт Хувър на съвременната епоха. Ще имаме Голяма депресия, далеч по-голяма и мощна от тази през 1929 г. Като доказателство за думите ми банките вече започнаха да фалират“, написа Тръмп в социалната си мрежа Truth Social.

 

 

На 10 март Министерството на финансовата защита на Калифорния обяви фалита на 16-ата по големина банка в САЩ, Silicon Valley Bank. Обслужваше предимно технологични работници и компании, финансирани с рисков капитал, включително някои от най-утвърдените марки в индустрията. Както отбелязва CNN, това е най-големият фалит на банка в Съединените щати след финансовата криза от 2008 година.

 

 

 

Голямата депресия е глобална икономическа криза, която започва на 24 октомври 1929 г. със срива на фондовия пазар в Съединените щати и продължава до 1939 г. Индустриалните градове пострадаха най-много, строителството почти спря, цените на селскостопанските продукти се сринаха, безработицата засегна 14 милиона души.

 

САЩ

More in САЩ

28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024
байдън - митеран

Шепот от отвъдното: Байдън отново втрещи всички – твърди, че скоро се е срещнал с покойния Франсоа Митеран

февруари 6, 2024
768x432

Директорът на ЦРУ: САЩ загубиха неоспоримото си световно превъзходство

февруари 1, 2024
ezgif-7-e1df73a0dd

Губернаторът на Тексас събира милиция, подкрепен от половин Америка, Тръмп застана на негова страна

януари 27, 2024
0124-en-immigration

Бунт в САЩ: Тексас блокира границите, заплашва Вашингтон с независимост / ВИДЕО

януари 26, 2024