Политика

Посегнаха и на официалния ни културен център в Скопие

Посегнаха и на официалния ни културен център в Скопие

 

скопие

 

 

Тази нощ неизвестни лица са проникнали в сградата на Културно-информационния център на България в Скопие. Нанесени са материални щети на задната стена на помещението, което беше отрито на 25 ноември 2022 г.

„Независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу самата българска държава, в лицето на държавна институция. Припомняме, че с двустранната Спогодба за откриване на Културно-информационните центрове от 2003 г., двете държави са поели ангажимент да гарантират нормалното функциониране на културно-информационните центрове в двете столици“ – заявиха днес от външното ни министерство.

На среща днес в МВнР директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ Ваня Андреева е изразила пред македонския посланик Агнеза Руси-Поповска „сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания“.

Очакването на българската държава е „институциите на Северна Македония не само да установят извършителите на това престъпление, но също така ясно да демонстрират, че такива посегателства срещу представителства на България са абсолютно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона“.

„От особено значение е да не бъде допуснато запазване на усещането за безнаказаност на извършителите на подобни прояви, за което има значение както ефективното правораздаване, така и създаваният от политиците обществен наратив“ – заявиха днес от МВнР.

Оф нюз

Политика

More in Политика

нсbig_1447

Ако вотът е днес: Инфарктна разлика за първото и третото място, ето колко партии влизат в НС / ГРАФИКА

март 16, 2023
радев2112484908

Радев коментира свалянето на най-смъртносния US дрон от руски изтребител над Черно море

март 15, 2023
евро лев

След доклада на МФ за срива в държавата: БНБ обяви ще има ли промяна на курса на лева към еврото

март 15, 2023
асеннн

Асен Василев с първа реакция след новината за фалита на държавата

март 15, 2023
велкова

Финансовото министерство: България е пред свръхдефицит и заем от МВФ. Доходите пред замразяване

март 15, 2023
big_10073

Президентът: Не може партиите да се крият в миналото, зад Паметника на Съветската армия

март 14, 2023