СВЯТ

Посланикът на Русия в САЩ: Нападение над руски самолет в неутрално небе ще бъде обявяване на война

Посланикът на Русия в САЩ: Нападение над руски самолет в неутрално небе ще бъде обявяване на война

 

посланик

 

 

Русия не приема обвиненията за умишлено нападение над американския дрон в Черно море в неутрални води, но пък смята, че ако срещу неин самолет бъде извършено нещо подобно ще се смята за „обявяване на война“.

Това става ясно от думите на посланика на Русия в САЩ.

 

 

Умишлено нападение срещу руски самолет в неутрално въздушно пространство би било открито обявяване на война срещу ядрена сила. Това предупреди посланикът на Москва във Вашингтон Анатолий Антонов, цитира думите му ТАСС, предаде Бг он ер.

 

 

 

„Призивите на някои законодатели надхвърлят здравия разум“, се казва в коментара на дипломата, разпространен от руското посолство в САЩ. Антонов спомена „заплахите на някои американски законодатели“, в частност на сенатор Линдзи Греъм (РП, Южна Каролина), за сваляне на руски самолети в международното въздушно пространство, ако се доближат до американска военна техника.

 

 

 

„Министерството на отбраната на Руската федерация подробно обясни причините и реда на действията на руските пилоти по време на инцидента над Черно море. Повтарям за тези, които не намериха сили да погледнат обективно на ситуацията: нашите изтребители не са влизали в контакт с американския БпЛА“, добави Антонов, цитиран от „Фокус“.

 

 

 

„Русия направи всичко възможно, за да предотврати подобни инциденти – тя доведе до вниманието на международната общност предварително информация за границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство“, въведен след началото на войната в Украйна.

 

 

 

„Разбира се, Пентагонът е обиден, че загуби скъпо оборудване. Но в този случай обвиненията в непрофесионализъм на американските военни трябва да бъдат пренасочени към техния адрес“, подчерта руският дипломат.

 

 

 

„Що се отнася до гореспоменатия сенатор, това съвсем не е първият му опит да провокира опасна ескалация в руско-американските отношения. Преди година той призова гражданите на страната ни да убият президента на Русия. Дали сенаторът сериозно вярва, че пряк военен сблъсък с Русия е в интерес на гласоподавателите, които са му поверили грижата за своя живот и благополучие?“, попита посланикът на Русия.

 

 

 

„Умишленото нападение на руски самолет в неутрално въздушно пространство е не само престъпление според международното право, но и открито обявяване на война срещу най-голямата ядрена сила. Въоръжен сблъсък между Русия и САЩ би бил коренно различен от прокси войната, която американците водят дистанционно срещу нас в Украйна. Готова ли е Капитолия да изложи американските граждани и международната общност на риска от тотална ядрена война? Отговорете, скъпи сенаторе“, предупреди Антонов.

 

 

 

Според Антонов въпросите „трябва да се задават не към руските пилоти, а към американските политици, които подклаждат началото на апокалиптичен конфликт: „Ние не търсим конфликт с ядрена сила. Продължаваме да поддържаме контакти, включително чрез Министерството на отбраната, за да предотвратим неволни сблъсъци. Бих искал американските политици да имат същото отношение към връзките Русия.

 

 

СВЯТ

More in СВЯТ

путин-3

Путин е преизбран за пети мандат начело на Русия с над 85% от гласовете

март 18, 2024
60793cd265cd0

Байдън нарече Путин „разбойник“ и „диктатор-убиец“. Русия реагира: Безсилието на Вашингтон е видимо, търпят провал след провал

март 16, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
b961399cc738c5a3ac41e095df987468

Киев пред военен преврат? Украинската армия се готви да превземе парламента и да свали президента Володимир Зеленски

март 14, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
путин

Путин: Не вярвам на никого. Войната в Украйна ще спре, ако Москва получи „гаранции за сигурност“

март 13, 2024