СВЯТ

Ексклузивно: Зеленски издаде предупреждение за изтегляне от Бахмут

Ексклузивно: Зеленски издаде предупреждение за изтегляне от Бахмут

 

зеленски

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че може да нареди изтегляне на войските си от източния град Бахмут, ако се окажат в опасност да бъдат обкръжени от руските сили, предаде Newsweek.

 

 

„За мен най-важното е да не загубим нашите войници и разбира се, ако има момент на още по-горещи събития и опасност да загубим личния си състав поради обкръжаване – разбира се, че съответните правилни решения ще бъдат взети от генералите там“, каза Зеленски по време на пресконференция в Полша заедно с полския си колега.

 

 

 

Но докато изявлението на украинския президент предполага, че той може да обмисли отстъпление, ако ситуацията ескалира, той също намекна, че все още не е време за изтегляне, заявявайки, че войските на Украйна все още държат Бахмут и остават в града.

 

 

До момента Зеленски категорично отказва да нареди изтегляне на украинските сили от Бахмут, където от месеци се водят ожесточени боеве. Западните партньори на Киев подлагат под съмнение значението на Бахмут, но Зеленски заяви, че ако Украйна загуби този град, може да попадне в неизгодна ситуация, включително в бъдещи преговори с агресора Русия.

 

 

 

„Ние сме в Бахмут и врагът не го контролира“, каза Зеленски. Битката за Бахмут е най-дългата и най-кървавата от началото на руската инвазия в Украйна, която продължава втора година. Градът, който беше популярна туристическа дестинация преди началото на войната, сега е в руини след месеци на обстрел и артилерийски огън от руския агресор. Но той остава от стратегическо значение за Русия, която сега контролира само около половината от незаконно анексираната Донецка област.

 

Факти бг

СВЯТ

More in СВЯТ

fbr-e-planiralo-ubiistvoto-tramp-po-991

Американски конгресмен: ФБР е планирало убийството на Тръмп по заповед на Байдън

май 22, 2024
kade-sa-vsichki-mazhe-ukrainets-pokaza-239

„Къде са всички мъже?“: Украинец показа празен плаж в Одеса. И Киев е пуст / ВИДЕО

май 21, 2024
иран посолство

Посолството на Иран в София: Президентът и делеграцията бяха убити

май 20, 2024
загинали

Иранският президент и външният министър загинаха при катастрофа с хеликоптер

май 20, 2024
арестовиич

Арестович: Краят наближава. Украйна се оказа провален проект / ВИДЕО

май 19, 2024
55632e3e0955d52771066d899e7a7bb3-406719817

Официално! Хеликоптерът, с който е пътувал иранският президент Ебрахим Раиси, е имал „твърдо кацане“

май 19, 2024