СВЯТ

Теч на тайни военни планове за войната в Украйна, Пентагонът започна разследване

Теч на тайни военни планове за войната в Украйна, Пентагонът започна разследване

 

php8ldbcg_559x345

 

 

Класифицирани документи, които разкриват тайните планове на американската армия и НАТО в Украйна, са се появили в Twitter и Telegram, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Според авторите на текста Хелън Купър и Ерик Шмит изтеклите документи не са бойни планове, но дават моментната картина за положението на украинския фронт от гледната точка на САЩ и Украйна към 1 март, както и информация за това какво е нужно на ВСУ за кампанията.

 

 

 

Пентагонът е започнал разследване за това кой би могъл да стои зад изтичането на документите, които се появиха както в Twitter, така и в Telegram, платформа с над половин милиард потребители, която е широко разпространена в Русия.

 

 

 

Военни анализатори считат, че документите имат следи от модифицирани в някои фрагменти от техния оригинален формат, като преувеличават американските оценки за загиналите украински войници и намаляват броя на убитите руски войници.

 

 

Преправянето би могло да сочи за опит дезинформация от страна на Москва. Но разкритията в оригиналните документи, които се появяват като снимки на диаграми на предвидените доставки на оръжия, сили на войските и батальони, и други планове, представляват значителна вреда за американската разузнавателна дейност в усилията да помогне на Украйна. „Ню Йорк Таймс“ твърди, че администрацията на Байдън е предприела усилия да изтрие изтеклите документи от социалните мрежи, но към четвъртък вечер не е имало успех в това отношение.

 

 

 

„Ние сме запознати с информациите за публикации в социалните медии и проучваме въпроса“, каза Сабрина Синг, заместник-говорител на Пентагона.

Документите не представят конкретни боеви планове като, например, как, кога и къде Украйна възнамерява да започне настъплението, за което официални лица в САЩ твърдят, че ще настъпи през следващия месец. И поради това, че документите са от преди пет седмици, те представят моментна картина за американското и украинското виждане към 1 март.

 

 

 

За професионалното око на руснаците, планиращи войната, генерали на терен или информационни аналитици, документите, без съмнение, предлагат много примамливи данни и идеи. Споменава се, в частност скоростта на изразходване на HIMARS – американски високоподвижни артилерийски ракетни системи, които могат да извършват атаки срещу цели като складове за боеприпаси, инфраструктура и концентрации от войски, отдалече. Пентагонът не е казвал публично с каква скорост украинските войски използват HIMARS боеприпасите, но изтеклите документите осветяват този въпрос.

 

 

 

Анализаторите обявиха в петък, че е трудно да се оцени влиянието на разкриването на документите върху бойните действия на фронта в момента и през следващите месеци. Самата руска атака не успя да напредне в източна Украйна, а западните анализатори спорят дали руската военна сила, след като понася неизмерими жертви, е способна да извърши още една или да се противопостави на украинската офанзива.

 

 

 

Не е ясно как документите са попаднали в социалните мрежи. Но военните анализатори казват, че проруски правителствени канали споделят и разпространяват презентационните слайдове.

 

 

Анализаторите сочат едновременно, че този инцидент може да засегне стратегическия рисков профил на американската разузнавателна дейност и източниците, които я подсигуряват. В допълнение към това, разкриването на класифицирана информация може да подкопае доверието на партньорите на САЩ в техния споделен ангажимент за сигурността на Украйна и защита на южния фланг на НАТО.

 

 

 

Председателят на комисията по външни работи на Сената Боб Менендес нарече разкриването на документите „неприемливо“ и каза, че това „ще навреди на нашите интереси и ще подпомогне руската агресия“. В същото време Джо Байдън е заявил, че администрацията му ще „подготви действия“ за да се справи с това нарушение на сигурността, но не разкрива какви точно.

 

 

 

Анализаторите предупредиха, че документите, публикувани от руски източници, може да са били избирателно променяни, за да представят дезинформацията на Кремъл. „Независимо дали тези документи са автентични или не, хората трябва да бъдат внимателни с всичко, което е публикувано от руски източници“, каза Майкъл Кофман, директор на отдела за руски изследвания в CNA, изследователски институт в Арлингтън, Вирджиния.

 

 

Например, един от слайдовете посочва, че са загинали между 16 000 и 17 500 руски войници, докато Украйна е загубила над 71 500 бойци. Оценката на Пентагона и други западни анализатри е, че Русия е понесла много по-големи загуби – близо 200 000 загинали и ранени, докато в Украйна загиналите и ранените са ок. 100 000.

 

 

 

Няма съмнение, че части от документите изглеждат да са автентични и ще осигурят на Русия стойностна информация по отношение на графиците за доставка на оръжия и боеприпаси, данни за разположението на украинските войски и други военни детайли. Един документ, маркиран със „строго секретно“, предлага „Състояние на конфликта към 1 март“. В същия ден украински официални лица бяха в американската база във Вайсбаден, Германия, за провеждането на военни игри, а на следващия ден генералите Марк А. Мили и Кристофър Каволи посетиха занятията.

 

 

 

Друг документ съдържа графици за времето от януари до април, като обобщава информация за формирането на 12 бойни бригади, като девет от тях очевидно се обучават и снабдяват от Съединените щати и други членове на НАТО. От тези девет бригади, документите посочват, че шест ще бъдат готови към 31 март, а останалите – до 30 април. Една украинска бригада има около 4 000 до 5 000 бойци. Посочва се също така, че времето за доставка на оборудване ще повлияе на обучението и готовността на частите. Общото оборудване, необходимо за деветте бригади, е над 250 танка и над 350 механизирани превозни средства.

 

 

 

Самото публикуване на документите в широкодостъпни социални мрежи е голяма победа за Москва в момент, в който Русия видимо отстъпваше на САЩ в разузнаването в Украйна. Това, както посочва „Ню Йорк Таймс“ е първата руска разузнавателна информация, която е станала публично достояние от началото на войната.

 

 

 

По време на цялата война досега Съединените щати предоставят на Киев информация за командните постове, складове за боеприпаси и други ключови места у руснаците. Такава разузнавателна информация в реално време позволи на украинците да насочат ударите си срещу руските сили, да ликвидират високопоставени генерали и да принудят преместване на складовете с боеприпаси по-далеч от руските огневи линии.

 

 

 

„Ню Йорк Таймс“ обръща внимание и на друг любопитен момент от американо-украинското разузнавателно сътрудничество. В началото на войната украинските официални лица бяха много сдържани в споделянето на военните си планове със САЩ поради опасения от изтичане на информация. Дори през лятото на миналата година, американски разузнавателни служби заявиха, бяха коментирали, че са по-добре запознати с военните планове на Москва, отколкото с тези на Киев.

 

 

 

Притеснени, че споделянето на операционните планове може да покаже слабостите им и да противодейства на продължаващата американска подкрепа, украинците ги пазеха в тайна, докато американските разузнавателни служби събираха точни данни за това, което планираше кремълското ръководство

 

 

 

Споделянето на информация между Украйна и САЩ се подобри значително едва през последната есен, а двете страни работят в тясно сътрудничество по въпросите за украинската офанзива. Въпреки това, течът на информация от този тип, публикувана в социалните медии и достъпна по света, определено ще навреди на споделянето на разузнавателна информация между Украйна и САЩ

 

Оф нюз

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024