СВЯТ

Пентагонлийкс: САЩ следят генералния секретар на ООН, смятат Гутериш за благосклонен към Русия

Пентагонлийкс: САЩ следят генералния секретар на ООН, смятат Гутериш за благосклонен към Русия

 

гутериш

 

 

САЩ смятат, че генералният секретар на ООН е твърде склонен да се съобразява с руските интереси. Това е видно от нови разкрития от изтеклите секретни документи на Пентагона. Те показват, че Вашингтон следи отблизо Антонио Гутериш. Няколко документа описват частни комуникации с участието на Гутериш и неговия заместник, съобщава Би Би Си.

 

 

Документите съдържат реплики на Гутериш за войната в Украйна и редица африкански лидери.

 

 

Един от изтеклите документи се фокусира върху сделката за черноморско зърно, сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли след опасенията от глобална продоволствена криза. Авторът на изтеклия секретен документ се усъмнява, че Гутериш толкова много иска да запази сделката, че е готов да се съобрази с интересите на Русия.

 

 

„Гутериш положи големи усилия да подобри способността на Русия да изнася“, се казва в документа, „дори ако това включва санкционирани руски юридически или физически лица“.

Според оценката действията му през февруари „подкопават по-широките усилия да се потърси отговорност от Москва за действията ѝ в Украйна“.

 

 

Служители на ООН се възмутиха от предположението, че най-високопоставеният дипломат в света е мек към Москва, отбелязва британската медия.

Неназован високопоставен служител казва, че Организацията на обединените нации е „водена от необходимостта да смекчи въздействието на войната върху най-бедните в света“. „Това означава да правим каквото можем, за да намалим цената на храните“, добави той, „и да гарантираме, че торовете са достъпни за страните, които се нуждаят най-много от тях“.

 

 

 

Русия често се е оплаквала, че международните санкции се отразяват неблагоприятно на нейния износ на зърно и торове и поне два пъти е заплашвала да прекрати сътрудничеството по сделката за зърното.

Руското зърно и торове не са обект на международни санкции, но Русия твърди, че е срещнала трудности при осигуряването на транспорт и застраховка.

 

 

В коментар за документа служители на ООН показват раздразнение от американското тълкуване на усилията на Гутериш и казват, че той ясно е изразил несъгласието си с войната на Русия срещу Украйна.

 

 

 

Друг документ от средата на февруари описва разговор между Гутериш и неговия заместник Амина Мохамед. В него генералният секретар изразява „ужас“ от призива на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен Европа да произвежда повече оръжия и боеприпаси в резултат на войната в Украйна.

 

 

Изтеклите секретни документи вече предизвикаха не един и два труса. Този, който засегна България, бе основан на твърдението, че сме предложили своите изтребители МиГ-29 на Украйна в навечерието на избухването на войната – нещо, което българските власти не са оповестявали по-рано, а след изтичането на документа, Министерството на отбраната съобщи, че не сме предлагали съветските изтребители безплатно. Президентът Радев увери, че изтеклият документ не съдържа истинско твърдение. „Ако ние бяхме предлагали българските МиГ-29, те сега щяха да са в Украйна“, заяви той в кулоарите на Народното събрание вчера.

 

Оф нюз

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024