СВЯТ

Забранено! САЩ не разрешават украински пилоти да се обучават на F-16 в Европа

Забранено! САЩ не разрешават украински пилоти да се обучават на F-16 в Европа

 

zabraneno-sasht-ne-razreshavat-ukrainski-piloti-da-se-obuchavat-na-f-16-v-evropa-1

 

 

Съединените щати не позволяват на украинските пилоти да се обучават на изтребители F-16 в Европа въпреки готовността на няколко страни да провеждат такова обучение, съобщава в. „Ню Йорк Таймс“.

Анонимен украински служител уточнява, че без разрешение от страна на САЩ украинските пилоти могат единствено да се запознаят с техническия език и да провеждат тактически учения. Тестовите полети на F-16 обаче са невъзможни.

 

Изданието отбелязва, че администрацията на президента Джо Байдън, която трябва да одобри трансфера на всеки произведен в Америка самолет, все още не е убедена, че Украйна се нуждае от скъпоструващите изтребители.

Високопоставен американски служител заяви, че Белият дом се противопоставя на доставките на F-16 за Киев, защото изтребителят е твърде скъп. В резултат на това твърде голяма част от бюджета за подкрепа на Украйна може да бъде изразходена за изпращането на самолетите. Вместо това Вашингтон ще се съсредоточи върху доставката на други оръжия.

Същевременно обаче източникът не изключи възможността администрацията на Байдън да позволи на европейските страни да изпратят своите налични F-16 на Украйна.

На 17 май, на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик министър-председателите на Великобритания и Нидерландия се споразумяха да ръководят т.нар. „самолетна коалиция“, чиято цел е предоставяне на F-16 на Украйна.

В речта си във вторник вечерта украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Обединеното кралство и Нидерландия, а също и Франция, са се присъединили към въпросната коалиция.

Вчера нидерландският външен министър Вопке Хукстра обаче заяви, че международните преговори относно евентуалната доставка на изтребителите досега не са отбелязали напредък.

Киев не е получил нито един модерен западен самолет въпреки настойчивите си искания и готовността на няколко западни страни да предприемат тази стъпка.

Украйна се надява да получи изтребители F-16 от западните си съюзници, тъй като тези самолети се използват от редица държави и поддръжката им ще бъде по-лесна.

СВЯТ

More in СВЯТ

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
фицо

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо / СНИМКИ

май 15, 2024