Европа

Орбан заяви, че Украйна няма да може да спечели конфликта с Русия. Киев реагира остро

Орбан заяви, че Украйна няма да може да спечели конфликта с Русия. Киев реагира остро

viktor-orban

 

 

Украйна няма да може да спечели конфликта с Русия, НАТО не е готова да изпрати свои войски там и затова ситуацията трябва да се разреши мирно възможно най-скоро. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан по време на публична дискусия на Катарския икономически форум в Доха. По-късно украинското външно министерство разкритикува изявлението на Орбан за невъзможността Киев да победи, съобщава ТАСС.

 

 

„Ако погледнете реалностите, числата, цялостната ситуация, факта, че НАТО не е готова да изпрати войски, тогава става абсолютно ясно, че украинците няма да могат да спечелят на бойното поле“, каза унгарският премиер, отговаряйки на въпроса дали наистина смята, че Украйна няма шанс за успех.

 

 

Речта на Орбан в Доха се превърна в интервю с домакина на форума и беше излъчена на страницата на унгарското правителство във Фейсбук. Отговаряйки на въпроси за конфликта в Украйна, премиерът припомни, че Унгария от самото начало е била за мирно уреждане и е декларирала необходимостта от незабавно прекратяване на огъня. „Трябва да мислим как да спасим живота на хората. Това е моята позиция“, каза Орбан.

 

 

По-късно говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко разкритикува унгарския премиер Виктор Орбан за изявлението му за невъзможността Украйна да победи в конфликта с Русия, добавя ТАСС. Във Фейсбук Николенко нарече „погрешно“ мнението на унгарския премиери призова западните страни да „обединят усилията си“ в помощ на Киев.

Източник: ТАСС

Европа

More in Европа

гейпарад

Белгийската армия ще дебютира в събота на на гей парад в Брюксел

май 17, 2023
хърш-1

Сиймур Хърш: Група страни от ЕС, начело с Полша, тайно призовава Зеленски да спре конфликта

май 17, 2023
майдел-габриел

От трън, та на глог: Майдел може да наследи Габриел в Еврокомисията, твърди „Политико“

май 16, 2023
big_100e

Урсула фон дер Лайен: Приех оставката на Мария Габриел

май 15, 2023
kiev-shte-triabva-da-se-predade-dni-bez-722

Борел призна: Киев ще трябва да се предаде до дни без подкрепата на Запада, трябва да продължим да помагаме

май 10, 2023
phpg8fmuk_559x345

4 български евродепутати не подкрепиха спешните боеприпаси за Украйна, двама не гласуваха

май 9, 2023