Европа

Берлин отмени забраната за руското знаме на шествието на Безсмъртния полк, у нас ДБ поиска забрана на мероприятието

Берлин отмени забраната за руското знаме на шествието на Безсмъртния полк, у нас ДБ поиска забрана на мероприятието

v-berlin-otmeniha-zabranata-ruskoto-556

 

 

 

 

Административният съд на Берлин отмени частично забраната на местната полиция за показване на руския флаг и други символи на Руската федерация на 9 май в Деня на победата в Берлин.

 

 

Позовавайки се на източник в правоохранителните органи, Радио RBB уточни, че съдът е разрешил използването на руски символи и знамето на марша на Безсмъртния полк в Берлин.

 

 

Припомняме, че полицията в Берлин наскоро обяви решение да запази забраната за носене на символите на знамената и символите на Руската федерация, както и на СССР и Украйна на съветските паметници на 8 и 9 май.

 

 

Очакваше се забраната да е в сила за втора поредна година. Също така на уебсайта на берлинската полиция се отбелязва, че достойното възмездие на загиналите войници от Съветската армия ще бъде в центъра на вниманието тези дни и според германо-руското споразумение те са длъжни да защитават всички съветски мемориали.

 

 

 

По-късно Берлин отмени решението да забрани показването на украинското знаме край съветските паметници. Градският административен съд намери забраната отчасти незаконна, но запази ограниченията върху руското знаме и символи.

 

 

У нас общинските съветници от „Демократична България“ в София призоваха кмета Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието на Безсмъртния полк на 9 май.

 

 

 
Според ДБ в повечето източноевропейски държави деветомайските демонстрации с пропутински знаци са забранени, като тази година шествието на Безсмъртния полк е отменено дори в редица руски градове и региони.

 

 

Призоваваме Ви да бъдете на висотата на своите правомощия като кмет на европейска София и да не допуснете терористични манифестации в нашия град“, завършва писмото апел към Фандъкова

 

 

 

Глас нюз бг

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024