ИНЦИДЕНТИ

Трагедия: Как „Порталът” в Морската градина на Бургас отведе в отвъдното 31-годишния Йордан / СНИМКИ

Трагедия: Как „Порталът” в Морската градина на Бургас отведе в отвъдното 31-годишния Йордан / СНИМКИ

портал

 

Ужасна трагедия се е разиграла снощи около 21,30 часа в Морската градина на Бургас, съобщава Флагман.

 

 

Двама приятели се опитали да се покатерят по неясни причини върху една от гранитните скулптури, която е висока около 2,5 метра. Тя е разположена в непосредствена близост до алеята, водеща към Колежа по туризъм. Когато един от мъжете успял да стигне до горе, част от монумента се отчупва и той полита надолу заедно с нея. Отломъкът – над 200 килограма, се е стоварил върху главата му, твърди очевидец.

 

 

Скулптурата, която снощи затисна фатално 31-годишния Йордан Желев, носи името „Порталът” и е дело на чешкия творец Йозеф Калдчих от 1977 г. – преди провеждането на първия Международен симпозиум в Бургас в периода 1986-1988 г.

 

 

Пълната хронология на събитията, довели до смъртта на Желев, засега е неизяснена в цялост. Това, което е ясно обаче, е, че той и неговият приятел от детството Чанко Чанев се разхождали в парка край ЦУРК-а с родителите на втория.

 

 

 

Изведнъж, по наистина необясними причини, двамата вече зрели мъже с професии и уреден живот, решили да се насочат към „Порталът”, за който идеята на автора едва ли е била той да води към Отвъдното.

Там те искали да си направят интересно селфи. Поне така разказва веднага след трагедията единственият пряк свидетел и всъщност участник в случилото се – Чанко Чанев.

 

 

Идеята била сравнително проста – двамата да се покатерят на хоризонталния блок, който лежи върху други два вертикални и е на височина малко над 2 метра, и да се снимат. Къде е щял да бъде телефонът или фотоапратът, как точно са щели да го активират и защо ако ще си правят селфи, е било нужно да се катерят отгоре – вероятно никога няма да стане ясно.

 

 


Точно на това място се намира скулптурата, която снощи се стовари върху 31-годишния мъж. Тя изобщо не се намира в парка, а всъщност е встрани от главния път, водещ към паркинга на ЦУРК-а

 

 

Редно е да се спомене, че „Порталът” се намира далеч от всичко в парка, което би могло да се нарече място за отдих. Скулптурата е разположена край главния път, водещ автомобилите към паркинга на ЦУРК-а и се намира точно срещу алеята с тенис масите във вътрешността на Зеленото, както наричат района бургазлии. Нещо повече – тя е поставена встрани от пътя на не по-малко от 6 метра от крайния бордюр и е вписана в зеленината до такава степен, че трудно би могло някой, който не я търси конкретно, дори да я забележи. Може би това, което е най-важното, е, че там, точно, където тя се намира, има сериозен наклон, а поради естеството на творбата, тя няма фундамент.

 

 

 


Абстрактната скулптура „Порталът“ няма фундамент и е разположена върху терен със сравнително висока денивелация, до вчера тя представляваше три тежки каменни блокове, илюстриращи врата, а във вътрешността им – монумент, който наподобява две човешки фигури

 

 

 

Чанко успял да се покатери на скулптурата пръв. Той използвал силата на ръцете си и буквално се набрал на хоризонталния полиран правоъгълен камък, представляващ горната част на „Портала”. Загиналият Йордан пък се опитвал от дясната страна на статуята да направи същото. Чанко бил изправен отгоре. Точно в момента, в който Йордан опитал да се набере по същия начин като приятеля си, нещо се случило и каменните блокове започнали заплашително да се люлеят.

 

 

 

Инстинктивно, каченият отгоре Чанко скочил от творбата – подчертаваме, висока е малко над 2 метра, и вероятно на това се дължат леките му наранявания, за които бе съобщено вчера. За съжаление приятелят му Йордан е нямал такъв късмет.

 

 

 

Видно от снимките, които наш репортер успя да направи вчера на мястото на зловещия инцидент, скулптурата е започнала да пада напред – точно накъдето е и наклонена земята под нея. Изглежда в опита си да се отдръпне на безопасно разстояние в секундите от разклащането до фаталното сгромолясване на скулптурата, Йордан не е преценил къде точно може да застане. И единият каменен блок буквално го е смазал. Гледката действително е била потресаваща – младият мъж не е имал никакъв шанс, тъй като блокът, освен че тежи над 500 килограма, е и с остри ръбове.

 

 

 


Скулптурата се е сгромолясала напред. На фона отзад се вижда знакът за пешеходна зона, който се намира в началото на алеята, водеща към тенис масите в парка. Разстоянието от там до творбата е не по-малко от 15-20 метра

 

 

Художници от Бургас, добре запознати със скулптурите в тази част на Приморския парк, разкриха пред Флагман, че въпреки денивелацията в терена, където е поставен „Порталът”, той е бил много стабилно поставен – издържал е през годините на тежки земетресения, бури и дори вандалски набези, опитващи да го съборят, както преди близо 20 години бе съборен и унищожен „Тризъбецът“ край Летния театър.

 

 

 

В този смисъл как точно се е случил вчерашният фатален инцидент наистина е мистерия. А защо младите мъже са решили да правят нещо, присъщо по-скоро на деца – които между другото редовно се катерят по тези творби – няма как да знаем. Необмисленото решение обаче доведе до загубата на човешки живот, а едно малко дете остана полусираче – Йордан Желев има 3-годишно момиченце.

 

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

Image_17635178_40_0

Ще побеснеете: Смразяваща подробност от стрелбата по 18-месечното дете във Враца, ето какво са казали родителите

април 13, 2024
zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
кола върху

Шофьорка обърка педалите на газта и спирачките в Пловдив, „приземи“ колата си върху друг автомобил

април 8, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024