Русия

Путин: Украинската контраофанзива няма никакъв шанс

Путин: Украинската контраофанзива няма никакъв шанс

 

1010x570

 

Украинските въоръжени сили нямат „никакъв шанс“ да победят Русия, докато се опитват да предприемат контранастъпление. Това заяви руският президент Владимир Путин каза по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

 

Войната в Украйна беше започната от украинския режим с подкрепата на спонсори на Запада през 2014 г. Ние не водихме нашите партньори за носа, но те го (Киев) направиха. И всъщност публично признаха това. Така че ние просто бяхме принудени да използваме въоръжените си сили“, заяви Путин, припомняйки съдбата на Минските споразумения за разрешаване на конфликт, предаде „Фокус“.

 

 

Според него украинската контраофанзива на юг и изток е неуспешна.

Въоръжените сили на Украйна вече използват стратегически резерви, но никъде не са постигнали целите си. Съотношението на загубите е едно към десет, загубени са 186 танка и 418 бронирани машини“, каза руският президент, цитирайки извадки от военни доклади.

 

 

„Те не са постигнали целите си в нито една от областите. Наистина, загубите им са много големи. ВСУ правят нови опити за атака, в момента се водят боеве, включително в Запорожката област, но Киев няма никакъв шанс. Приближиха се до първия край, загубиха няколко танка, в момента там се водят боеве. Мисля, че украинските въоръжени сили нямат никакъв шанс тук. Същото е и по другите направления. Не се съмнявам в това“.

 

 

По думите на президента Русия е увеличила военната си продукция 2,7 пъти за една година, докато Киев е загубил собственото си военно производство.

 

 

„Скоро Украйна съвсем ще спре да използва собствената си техника, не е останало нищо. Всичко, с което воюват, всичко, което използват, е внесено отвън. Не може да се воюва дълго така.“

Руският лидер коментира и възможните доставки на F-16 за Киев. Той ги нарече сериозна опасност за по-нататъшно участие на НАТО.

 

 

 

„Ако (изтребителите. – бел. ред.) бъдат разположени във военновъздушни бази извън Украйна и бъдат използвани в бойни операции, ще трябва да разгледаме как и къде можем да ударим тези средства, които се използват в бойни операции срещу нас.“

 

 

 

Модераторите на форума зададоха въпрос на Владимир Путин как се отнася към твърденията, че президентът на Украйна е евреин.

 

 

„Имам много приятели евреи. Те казват: Зеленски не е евреин“, отговори руският президент: „Това е позор за еврейския народ. Това не е шега. Днес неонацистите бяха издигнати на подиума като герои“, добави Путин.

 

 

 

„Ние сме длъжни да се борим с това. Русия е най-засегнатата страна в борбата с нацизма. Никога няма да забравим това“,  коментира Путин. „Задачата за денацификация на Украйна е една от ключовите“, подчерта той.

 

 

 

„Днес неонацистите, потомци на Хитлер, са издигнати на почетен пиедестал като герои на Украйна. По време на Холокоста бяха изтребени шест милиона евреи. Един милион и половина бяха унищожени в Украйна, на първо място от ръцете на бандеровците. Путин цитира записите на бандеровците от 1939-41 г., в които те казват, че „Москва и еврейството са най-големите врагове на Украйна“. Той отбеляза, че е чел показанията на бандерист след Втората световна война, където той разказва за екзекуцията на еврейско семейство – инвалид, съпругата му и дъщерите му на 7 и 11 години.“

 

 

 

„Знаете ли, невъзможно е да се чете без буца в гърлото. Това са тези, които днес са герои на Украйна. Това са тези, които днешните украински власти защитават както лично, така и своята идеология. Как може да не се води борба с тях? Ние сме длъжни да се борим с него.“

 

 

 

Путин посочи, че държавните финанси на Русия като цяло са балансирани и че страната е трябвало да увеличи разходите си за отбрана, за да укрепи своята сигурност.

 

 

 

„Имаме малък текущ дефицит на федералния бюджет … Естествено се нуждаехме от допълнителни средства за укрепване на отбраната и сигурността, за покупката на оръжие, налага ни се да го правим, за да защитим суверенитета на страната си“, каза той.

 

 

 

„Позитивните икономически тенденции набират скорост и сила. През април тази година БВП се увеличи с 3,3 процента на годишна база, а до края на година ще нарасне с още повече от един процент. Според МВФ, всъщност, с 0,7 процента, но според мен, като се съгласявам с онези наши експерти, които смятат, че ръстът ще бъде по-голям, някъде до 1,5 процента и може би дори по-малко от 2 процента. Това ще позволи на страната ни да запази мястото си сред водещите икономики в света“, допълни руският лидер.

 

 

 

 

„Поддържаме отговорна и балансирана бюджетна и парична политика. Тази ефективна комбинация направи възможно да достигнем минимални нива на безработицата, както и на инфлацията, която сега е по-ниска в Русия, отколкото в много западни държави както в еврозоната, така и в други региони, и е близо до историческия минимум от 2,9%. Безработицата е 3,3%. Тя никога не е била толкова ниска в историята ни“, добави Путин.

 

 

 

Путин засегна и темата за напускащите Русия чуждестранни компании.

„Бих казал, че ако чуждестранните компании искат отново да се върнат, да дойдат на нашия пазар, не затваряме вратите пред никого. Разбира се, никой не се страхува от конкуренцията, и както знаете, тя е двигател на напредъка и търговията. Ще създадем също необходимите условия, за да могат те да работят в Русия“, допълни руският държавен глава.

 

 

 

„Уродливата по своята същност неоколониална световна система престана да съществува и се утвърждава многополюсен световен ред. Това е неизбежен процес.“

 

 

Някои държави в света не искат другите да имат алтернативи на техните самолети, банкови услуги и други, добави Путин. Те не искат конкуренти и се опитват да „разкарат“ своите опоненти, но няма да успеят да го направят.

 

 

„С някои такива държави, чиито лидери не се поддават на често хапливия външен натиск, а се ръководят от националните си интереси, а не от тези на другите, обемът на взаимната ни търговия нарасна дори не с някакви десетки проценти, а в пъти.“

 

 
Източници: „Труд“, РИА Новости

Русия

More in Русия

Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024