Русия

Кремъл разследва Пригожин за въоръжен метеж след ново изявление срещу Шойгу

Кремъл разследва Пригожин за въоръжен метеж след ново изявление срещу Шойгу

 

big_evgen

 

 

Изявленията на Евгений Пригожин, основател на ЧВК „Вагнер“, станаха основание за образуване на наказателно дело за призив към въоръжен метеж.

 

 

 

За това съобщи Националният антитерористичен комитет. Оттам призоваха Пригожин да прекрати незаконните си действия, съобщи ТАСС.

 

Ръководителят на частната армия „Вагнер“ обвини министъра на отбраната Шойгу в нанасяне на артилерийски и въздушни удари по неговите части и с думите „тази гад трябва да бъде спряна“ обяви началото на „поход за справедливост“ и изрично уточни, че „това не е военен преврат“.

 

 

 

Напрежението между  руската армия и частната армия „Вагнер“ – ескалира от месеци.

 

 

 

По-рано днес Пригожин заяви, че нахлуването в Украйна е основано на лъжи от страна на Кремъл. „Министерството на отбраната се опитва да измами обществото, а президентът ни разказва някаква история за луда агресия от страна на Украйна и как те са се опитвали да ни нападнат заедно с цялото НАТО. Войната им трябваше, за да може (Сергей) Шойгу (министърът на отбраната на Русия) да стане маршал и да вземе втори медал на Герой на Русия. Войната не беше необходима за демилитаризация и денацификация на Украйна“, каза Пригожин.

 

 

 

„Твърденията, разпространявани от името на Евгений Пригожин, нямат никаква основа. Във връзка с тези изявления Федералната служба за сигурност на Русия е образувала наказателно дело за призоваване към въоръжен метеж.

 

 

 

Настояваме за незабавно прекратяване на незаконните действия“, се казва в изявлението на ведомството.

 

 

 

Говорителят на президента Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин е бил информиран за ситуацията около Пригожин и че са предприети всички необходими мерки. По-рано Министерството на отбраната определи като невярна информацията, разпространена в социалните мрежи, за предполагаем удар на руските въоръжени сили по „тиловите лагери на ЧВК „Вагнер““.

 

 

 

Конфликтът избухна след серия кратки аудиосъобщения от Пригожин, в който той гневно заявява, че министърът на отбраната тайно пристигнал в Ростов на Дон, за да нареди ракетни и хеликоптерни удари по лагерите на „Вагнер“, след което „избяга“. Той е казал да бъдат скрити по моргите в района телата на две хиляди руски военни, за да не научи народът колко големи са загубите, допълни той. „Действията ни по никакъв начин не пречат на руските войски“, каза още Пригожин и обеща, че след като приключат, се връщат на фронта в Украйна.

 

 

 

Той добави, че наемниците възнамеряват да си отмъстят и да „възстановят справедливостта в Русия“:

 

 

„Ние сме 25 хиляди и ще разберем защо е целият хаос в държавата. Други 25 хиляди се очакват като тактически резерв, а стратегическият резерв е цялата армия и цялата държава…Всички, които искат, се включват. Трябва да сложим край на тази бъркотия. (…) Всеки, който се съпротивлява… Ще приемем, че това е заплаха – и ще унищожаваме незабавно. Включително всички препятствия по пътя ни. Моля всички да запазят спокойствие, да не се поддават на провокации, да останат по домовете си. Препоръчително е да не излизате навън по пътя на нашия маршрут“, каза още той без да обяснява накъде смята да се движи „Вагнер“

 

 

 

Преди това в „Телеграм“ канала на пресслужбата на Пригожин се появи гласово съобщение, обозначена като изявление на Евгений Пригожин, в която глас, наистина подобен на Пригожин, яростно обвинява руското военно ведомство за ракетните удари по „тиловите лагери“ на ЧВК „Вагнер“, в резултат на които са „убити огромен брой наши бойци“.

Това съобщи Би Би Си.

 

 

 

Пригожин, ако това е той, не уточнява къде са се намирали лагерите и как са били координирани многобройните ракетни удари. Към момента няма независимо потвърждение на тези думи.

 

 

 

 

Каналът „Шапката на Пригожин“, който обикновено е идентичен по съдържание с пресслужбата на Пригожин, докато самият той по-рано уверяваше, че няма нищо общо с него, преди това беше публикувал репост от канала „Разтоварване на Вагнер“, който публикува видео, заснето в гората, на което се виждат паднали дървета и на някои места пламъци.

 

 

 

Би Би Си не е проверила автентичността на това видео. В заглавието се уточнява, че се предполага, че ударът е дошъл отзад.

 

 

 

Още няколко минути по-късно каналът на пресслужбата на Пригожин публикува друга гласова поща със същия подобен глас, в която се съобщава за решението на „съвета на командирите на ЧВК „Вагнер“.

Злото на военното ръководство на Русия трябва да бъде спряно„, произнася гласът.

 

 

 

„Всички съобщения и видеокадри, разпространени в социалните мрежи от името на ръководителя на „Група Вагнер“ Евгений Пригожин за предполагаемия „удар на руското министерство на отбраната“ по тиловите лагери на ЧВК „Вагнер“, не отговарят на действителността и са информационна провокация“, заявиха от министерството пред репортери.

 

Епицентър

Русия

More in Русия

Image_17909992_40_0

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

май 13, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024