Наука и технологии

Ръководство за купуване на интериорни врати

Ръководство за купуване на интериорни врати

32c0ebc30b246cab71ae3bbe3c42fc1e

Вратите са необходим функционален предмет във всеки дом. Но това не означава, че те трябва да са едноцветни. Лошо избраните интериорни врати всъщност могат да нарушат атмосферата на дома – особеноако не допълват декора или избора на дизайн. Добре подбраните интериорни врати, от другастрана,могат да вдъхнат живот на всяка стая в дома и сами по себе си да се окажат зашеметяващи централни елементи.

Ако искате да направите така необходимия ремонт на дома си, подмяната на интериорните врати може да бъде лесен и рентабилен начин да внесете нов стилен облик в жилищното си пространство. Изборът на пазара може да изглежда наистина огромен, но не се страхувайте.

Използвайте нашето ръководство за закупуване на евтини интериорни врати, за да научите всичко, което трябва да знаете по темата.

Разликите между вътрешните и външните врати

Има три основни разлики между интериорните и екстериорните врати, които трябва да знаете. А те са именно:

Основни разлики

Външните врати затварят дома ви от външните елементи и следователно трябва да бъдат изолирани, за да издържат на градушка, дъжд, сняг, слънце и други метеорологични явления.

Те обикновено са по-скъпи от интериорните врати, защото сърцевините им са изолирани. Интериорните врати обикновено са кухи, тъй като не е необходимо да изолират жилище или стая.

Разлики в материалите и свойствата

Интериорните врати са предназначени да отварят и затварят помещения във вашия дом. Поради това те са склонни да бъдат направени от един материал, като фибран или дърво. Външните врати често са направени от много различни материали за издръжливост, като стоманени рамки и дървени панели.

Разлики във визуалния вид

Както вътрешните, така и външните врати могат да бъдат в богато украсени декоративни форми. Външните врати обаче често са фокусни точки във вашата къща, така че страната, обърната към посетителите ви, е по-вероятно да бъде декоративна.

Интериорните врати пък ще са с двустранни десени, като двете страни ще гледат към стаи и/или коридори. Интериорните врати обикновено са по-малки от външните врати, като вътрешните врати често са с ширина около 30 инча, а външните врати са с ширина 36 инча или повече.

Какво да търсите, когато избирате интериорни врати

Ето на какво да обърнете внимание, когато избирате качествени интериорни врати за вашия дом.

Стилове на вратите

Днес на пазара има стотици различни стилове врати и избраните от вас стилове могат да допринесат за голяма разлика във външния вид и усещането на вашия дом. Добре дошли сте да смесвате и съчетавате, тъй като това може да придаде на дома ви странен и различен вид, но експертите препоръчват да запазите определени елементи (като цвят или общ стил) подобни, за да постигнете усещане за красив поток в целия ви дом.

Обърнете внимание и на размера и усещането на всяка от вашите стаи. Една прекалено голяма или прекалено декоративна врата може да накара малката стая да изглежда претрупана и тясна, вместо широка и просторна.

Видове врати

Има безкрайна гама от стилове, цветове и видове интериорни врати, от които да избирате. Ето защо е важно да бъдете практични, когато става въпрос за избор на правилните врати за вашите цели. Това са най-популярните видове врати сред собствениците днес.

Плъзгащи се врати

Тези врати са често направени от стъкло, дърво или дори огледало. Те могат да се използват като врати за гардероби и прегради за баня, когато са монтирани вътрешно. Те заемат минимално пространство, тъй като се плъзгат хоризонтални, вместо да се отварят. Това ги прави чудесен избор за малки стаи или като врати за баня.

Джобни врати

Джобните врати могат да се използват навсякъде в дома, тъй като те спестяват място, като се плъзгат в самата стена, а не отстрани на нея.

Сгъваеми врати

Тези врати могат да се сгъват от двете страни и често се виждат в миялни, килери и други по-малки места за съхранение.

Остъклени врати

Остъклените врати създават силна връзка между общите помещения, тъй като едната стая винаги може да се види от другата дори когато вратите са затворени. Това ще направи и двете стаи по-просторни и по-светли. Имайте предвид, че този стил може да не е подходящ за стаи, които изискват по-голямо усещане за уединение, като спални и бани.

Врати за хамбар

Тези класически врати придават рустикален вид на интериора и екстериора на домовете.

Flush врати

Съвременен избор, вратите на нивото са напълно гладки от двете страни. Обикновено се изработват от MDF или шперплат и се предлагат в различни цветове, за да отговарят на вашето лично усещане за стил.

Панелни врати

Това са най-често монтираните врати в съвременните домове и обикновено се изработват от MDF или шперплат. Те имат отличителна квадратна шарка на панела и класически дръжки, които съответстват.

Врати тип щори

Щорите са без видими панти, дръжки или лайсни. Те напълно се сливат със стените около тях, като по същество ги правят скрити врати.

Холандски врати

Холандска врата е разделена наполовина хоризонтално. Горната половина може да се отвори, докато долната е затворена с резе.

Френски врати

Тези врати имат рамки около един или повече прозрачни стъклени панели и се предлагат в различни размери. Те са проектирани да увеличат максимално количеството светлина, което се филтрира в помещението.

За автора: Николай Стоянов е доказан SEO оптимизатор с над 15-годишен опит, които предлага услугата оптимизиране на сайт с гаранция за постигане на топ класиране в Гугъл. Той е управител на SEO агенция Lilacor, която е сред най-утвърдените SEO агенции в София и страната.

 

Наука и технологии

More in Наука и технологии

маркbig_10d5a

Зукърбърг предупреди, че Фейсбук и Инстаграм може да спрат да функционират в Европа

февруари 7, 2022
facebook-meta-zuckerberg

Метавселена: Ето какво се крие зад дяволския план на Зукърбърг

октомври 29, 2021
facebook_bgnes

1,7 млрд. акаунта на Фейсбук са пуснати за продажба

октомври 5, 2021
koi-ni-e-razglezhdal-profila-vav-155

Кой ни е разглеждал профила във Facebook и как да разберем?

януари 16, 2021
5b4a92f7c1ff64a01ec47b2014813937

Суперкомпютър намери лек срещу К-19! Машината изчисли точно коя молекула ще победи вируса

юни 20, 2020
287b10062554cdd08ef5ed583ac72c6d

Историческо! Илон Мъск изстреля 2 души в Космоса (ВИДЕО)

май 30, 2020