СВЯТ

Байдън: Приемането на Украйна в НАТО преди края на конфликта заплашва с пряк сблъсък с Русия

Байдън: Приемането на Украйна в НАТО преди края на конфликта заплашва с пряк сблъсък с Русия

байдънbig_big_Joe_Baidan_1_

 

 

Приемането на Украйна в НАТО преди края на конфликта застрашава с пряк сблъсък между Алианса и Русия. Това изявление направи президентът на САЩ Джо Байдън в интервю за Си Ен Ен, фрагмент от което е публикуван на нейния уебсайт, предаде ТАСС. Цялото интервю на водещия Фарид Закария ще бъде излъчено в неделя.

 

 

 

„Не мисля, че има единодушие в НАТО дали да приемем или не Украйна в семейството на НАТО сега, в този момент, в разгара на война“, каза американският лидер, цитиран от CNN.

 

 

 

„Например, ако това беше направено и го казвам сериозно, ние сме напълно ангажирани с всеки инч от територията на НАТО. Това е ангажимент, който всички щяхме да поемем, независимо от всичко. Ако има война, значи всички участваме в нея. Щяхме да воюваме с Русия, ако нещата бяха по този начин“, каза Байдън.

 

 

 

По думите му, дори и членството на Украйна в НАТО да е преждевременно, САЩ и техните съюзници в НАТО ще продължат да осигуряват на президента Володимир Зеленски и неговите сили оръжията, от които се нуждаят, за да се опитат да сложат край на войната с Русия. Стремежът на Зеленски за членство в НАТО ще бъде сред ключовите въпроси на срещата на върха на Алианса във Вилнюс.

 

Президентът Джо Байдън каза пред Фарид Закария от CNN, че е било „трудно решение“ да предостави за първи път на Украйна касетъчни боеприпаси, но че в крайна сметка е убеден да изпрати спорните оръжия, защото Киев се нуждае от боеприпаси за контраофанзивата си срещу Русия. „Украинците изчерпват боеприпасите“, добави Байдън.

 

 

 

„Това е война, свързана с боеприпаси. И тези боеприпаси са на изчерпване и ние сме на изчерпване“, каза Байдън. „И така, това, което най-накрая направих, приех препоръката на Министерството на отбраната – не за постоянно – но да позволя този преходен период, през който да доставяме тези снаряди за украинците.“

 

 

 

Има повече от 100 държави, включително Обединеното кралство, Франция и Германия, които са забранили боеприпасите съгласно Конвенцията за касетъчните боеприпаси. Но САЩ и Украйна не са подписали забраната“, обясни Байдън. „Ние не сме подписали това споразумение, но ми отне известно време, за да бъда убеден да го направя“, добави той.

 

 

 

Решението за предоставяне на касетъчни боеприпаси идва в критичен момент от войната, когато украинците се опитват да постигнат по-голям напредък в контранастъплението си срещу Русия. Байдън заминава за Европа в неделя за едноседмично пътуване, включително за срещата на върха на НАТО в Литва, където войната на Русия срещу Украйна – както и стремежът на Киев да се присъедини към НАТО – ще бъдат сред ключовите въпроси.

 

 

Източник: ТАСС, Си Ен Ен

 

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024