СВЯТ

Русия с първи коментар за US касетъчните бомби за Украйна: Акт на отчаяние, който няма да повлияе на кампанията ни

Русия с първи коментар за US касетъчните бомби за Украйна: Акт на отчаяние, който няма да повлияе на кампанията ни

 

мид русия

 

 

Решението на Вашингтон да снабди Украйна с касетъчни боеприпаси е „акт на отчаяние“, който няма да повлияе на кампанията на Москва в Украйна, заяви руското външно министерство в събота, цитирано от световните агенции.

 

 

„Това е акт на отчаяние и показва слабост на фона на неуспеха на така бленуваната украинска контраофанзива“, заяви говорителката на министерството Мария Захарова.

захарова

Ето какво още коментира тя:

 

 

„Решението на администрацията на Байдън да снабди режима в Киев с касетъчни боеприпаси е поредното крещящо проявление на агресивния антируски курс на Съединените щати, чиято цел е максимално протакане на конфликта и война „до последния украинец“.

 

 

 

 

Това е циничен опит да се удължи агонията на сегашните украински власти, независимо от цивилните жертви. Вашингтон е наясно, че обещанията на укронацистите да използват тези безразборни оръжия „внимателно и отговорно“ не струват пукната пара.

 

 

 

Както се е случвало всеки път, когато все по-смъртоносни оръжейни системи на САЩ и НАТО са били предавани на Украйна, цивилните ще бъдат изложени на риск.

 

 

 

Опитът с използването на касетъчни боеприпаси в Близкия изток и други региони на света показва, че техните елементи могат да останат невзривени дълго време и да детонират след края на военните действия.

 

 

 

Доставяйки касетъчни боеприпаси, Вашингтон всъщност ще бъде съучастник в минирането на територията и ще сподели изцяло отговорността за загиналите от експлозии, в това число руски и украински деца.

 

 

 

В същото време постоянното разширяване на военните доставки, предназначено, според плана на администрацията на САЩ, да „повиши залозите“ в конфликта, означава все по-дълбоко въвличане на САЩ и техните сателити във военни действия.

 

 

 

Международната общност няма право да пренебрегва тези очевидни факти и трябва да им отговори адекватно. Трансферът на касетъчни боеприпаси е жест на отчаяние и доказателство за безсилие на фона на провала на рекламираното „украинско контранастъпление“.

 

 

Поредното „оръжие-чудо“, на което Вашингтон и Киев разчитат, без да мислят за тежките последици, по никакъв начин няма да повлияе на хода на специалната военна операция, чиито цели и задачи ще бъдат напълно постигнати“, изтъкна Захарова.

 

 

ПРИПОМНЯМЕ:

Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес се обяви против изпращането на касетъчни бомби в помощ на Украйна ден, след като САЩ обявиха, че ще изпратят такива оръжия на Киев, за да подпомогнат контранастъплението му срещу руските сили, съобщава БТА.

 

 

 

Касетъчните боеприпаси са забранени от над 100 държави, включително Испания. Обикновено те разпръсват множество по-малки експлозиви, способни да убиват безразборно на голяма площ. Тези, които не успеят да се взривят на момента, представляват опасност в продължение на десетилетия.

 

 

 

„Испания има твърд ангажимент към Украйна, но и твърд ангажимент, че определени оръжия и бомби не може да се доставят при никакви обстоятелства“, заяви Роблес пред репортери на митинг в Мадрид преди насрочените за 23 юли национални избори.

 

 

 

Британският премиер Риши Сунак, на свой ред, заяви, че страната му е част от конвенцията, която не разрешава използването на касетъчни боеприпаси.

 

 

 

„Ние ще продължим да даваме своя принос в подкрепа на Украйна срещу незаконното и непровокирано нахлуване на Русия“, заяви пред репортери Сунак, цитиран от Ройтерс.

 

 

Русия, Украйна и САЩ не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, складирането, използването и трансфера на този вид оръжия.

 

 

 

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че Украйна е предоставила писмени уверения, че „ще ги използва много внимателно“, за да сведе до минимум риска за населението.

 

 

 

Запитан защо предоставя касетъчните боеприпаси сега, президентът Джо Байдън заяви пред репортери, че причината е, че мунициите в усилието за отбрана срещу Русия „са се изчерпали“.

Източник: БНР

СВЯТ

More in СВЯТ

ezgif-6-3038cd6737

Арестуван украински депутат: Кабинетът на Зеленски е в паника

май 5, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024