Европа

Унгарски вестник тръби: Отвличат млади украинци от улиците и ги пращат на фронта

Унгарски вестник тръби: Отвличат млади украинци от улиците и ги пращат на фронта

 

168942824865205

 

 

Унгарски вестник „Магяр Немзет“ съобщава, че от година и половина масова практика в Украйна е млади мъже да бъдат буквално отвличани от униформени, за да бъдат изпращани на фронта.

 

 

 

Практиката, която погазва човешките права на жертвите, се е затвърдила и от няколко дни въпросната медия публикува потресаващи кадри от последните седмици, в които се вижда как момчета от улицата са вкарвани насилствено в автомобили от военни.

 

 

 

За съжаление това се случва, тъй като няма особен избор, ако Киев иска войната да продължи. На фронта редиците на ВСУ са оредяли и на места буквално няма кой да замени убитите и ранени войници.

 

 

С население от около 37 млн. човека и конфликт, който продължава 18-и месец, трудно се намират обучени войници, които да излязат в бой и затова се търсят хора в дееспособна възраст, които да бъдат обучавани и пращани на фронта.

 

 

 

Доколко обаче с няколкоседмична или няколкомесечна подготовка и без опит в реални бойни действия те могат да бъдат повече от пушечно месо, остава загадка.

 

 

 

 

 

„Магяр Немзет“ съобщава още, че заради подобни кадри много млади мъже в Украйна предпочитат изобщо да не излизат от дома си. Създадени са групи в Телеграм и Вайбър, които в реално време проследяват къде минават патрулите на украинската армия, за да могат да бъдат избегнати. Междувременно от ВСУ са започнали да организират случайни проверки на хора в някои от по-отдалечените градове в опит да хванат неподготвени тези, които не жеалят да бъдат мобилизирани.

 

 

 

Всичко това създава условия за корупция. Не е тайна, че именно военните центрове за мобилизация в последните месеци са център на такива дейности. Знае се, че, за да избегне мобилизация, потенциалният войник трябва да плати средно 7000 евро на офицера в центъра.

 

 

Така например, наскоро един военен командир в Одеса – Йевгени Борисов, се оказа, че е похарчил почти 4 млн. евро само в последната година, купувайки си луксозно имение на испанския бряг, както и няколко автомобила, всеки от които на стойност над 100 000 евро.

 

 

Въпросният случай бе толкова потресаващ и уронващ авторитета на Киев, че се наложи самият Зеленски да обяви, че „подобни фигури нямат място в армията“. Президентът обеща, че всички подобни центрове ще бъдат проверени.
 

 

  Флагман

Европа

More in Европа

санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024