СВЯТ

Колко големи са БРИКС и как надминаха Г-7? ГРАФИКА

Колко големи са БРИКС и как надминаха Г-7? ГРАФИКА

BRIKS

 

 

БРИКС надминаха G7, нямат спирачка!

 

 

Петте (засега!) държави от БРИКС надминаха G7 по отношение на техния комбиниран БВП през 2020 г. Това е измерено по паритет на покупателната способност, т.е. коригирано за разликите в покупателната способност. Според МВФ блокът колективно ще представлява 32,1 процента от световния БВП тази година. Това е повече от едва 16,9 процента през 1995 г. и повече от дела на Г-7 от 29,9 процента.

 

 

Статистиката е от проф. Боян Дуранкев по данни на МВФ.

 

 

Групата на големите алтернативни икономики БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) провежда своята 15-та среща на върха на държавни и правителствени ръководители в Йоханесбург между 22 август и 24 август.

 

Какво всъщност е БРИКС?

 

Акронимът БРИК (BRIC), който първоначално не включваше Южна Африка, беше измислен през 2001 г. от тогавашния главен икономист на Goldman Sachs Джим О’Нийл в изследователска статия, която подчертаваше потенциала за растеж на Бразилия, Русия, Индия и Китай.

 

 

Самият блок беше основан като неформален клуб през 2009 г., за да предостави платформа на членовете си в поставения под съмнение световен ред, доминиран от Съединените щати и техните западни съюзници.

 

 

Създаването му е по инициатива на Русия, но групата не е замислена като стандартна официална многостранна организация, кавито например са ООН, Световната банка или Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

 

 

Държавните и правителствените ръководители на страните членки се събират ежегодно, като всяка нация поема едногодишно ротационно председателство на групата.

 

 

Кой членува в БРИКС (BRICS)?

 

Бразилия, Русия, Индия и Китай са основатели, а Южна Африка, най-малкият член по отношение на икономическо влияние и население, беше първият бенефициент от разширяването на блока през 2010 г., когато групата вече стана известна като БРИКС.

 

 

Заедно, страните представляват повече от 40% от световното население и над една четвърт от световната икономика. Освен геополитиката, фокусът на групата включва икономическо сътрудничество и увеличаване на многостранната търговия и развитие.

 

 

Много важно е да се отбележи, че блокът взима решенията с консенсус. Всички страни от БРИКС са част от Групата на 20-те големи икономики (G20).

 

 

Кои други страни искат да се присъединят към БРИКС и защо?

 

Над 40 държави, включително Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Аржентина, Алжир, Боливия, Индонезия, Египет, Етиопия, Куба, Демократична република Конго, Коморските острови, Габон и Казахстан, са изразили интерес да се присъединят към форума през 2023 г., според председателя на срещата на върха Южна Африка.

 

 

Те гледат на БРИКС като на алтернатива на глобалните организации, разглеждани като доминирани от традиционните западни сили, и се надяват, че членството ще отключи предимства, включително финансиране за развитие и увеличена търговия и инвестиции.

 

 

Недоволството от глобалния ред сред развиващите се нации беше изострено особено много от пандемията COVID-19, когато животоспасяващи ваксини бяха складирани от богатите страни. Несъгласията с досегашното установено положение ескалираха до краен предел след въвеждането на хиляди санкции със замразяване на държавни резерви и безогледно разпореждане с частни активи, нарушаващи вериги за доставки и трудно изграждано бизнес доверие.

 

 

Иран, където се намират около една четвърт от петролните запаси на Близкия изток, заяви, че се надява механизмът за ново членство да бъде решен „най-рано“. Петролната тежка категория Саудитска Арабия беше сред повече от дузина страни, които участваха в преговорите „Приятели на БРИКС“ в Кейптаун през юни. Тя получи подкрепа от Русия и Бразилия за присъединяване към БРИКС. През юли 2022 г. Аржентина заяви, че е получила официалната подкрепа на Китай в кандидатурата си за присъединяване към групата.

 

 

Етиопия, една от най-бързо развиващите се икономики в Африка, заяви през юни, че е поискала да се присъедини към блока, като говорител на външното министерство каза, че страната ще продължи да работи с международни институции, които могат да защитят нейните интереси.

 

 

Президентът на Боливия Луис Арсе изрази интерес към членство в БРИКС и се очаква да присъства на срещата на върха. Нейното правителство заяви през юли, че е решено да ограничи зависимостта от щатския долар за външна търговия, вместо да се обърне към китайския юан, в съответствие с заявената цел на лидерите на БРИКС да намалят зависимостта от американската валута.

 

 

Алжир заяви през юли, че е подал молба за членство в БРИКС и да стане акционер в Новата банка за развитие, така наречената БРИКС банка. Северноафриканската нация е богата на петролни и газови ресурси и се стреми да разнообрази икономиката си и да засили партньорствата с Китай и други страни.

 

 

Георги Неделчев

Източник: REUTERS

 

bnews.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

italiia-reagira-ideiata-makron-da-700

Салвини към Макрон: Слагай шлема, отивай в Украйна да се биеш и не ядосвай италианците. Искаме мир за децата ни

юни 4, 2024
борел

Страшно е: Борел се оплака, че „дългата ръка на Москва“ клевети ЕС по цял свят на над 20 езика

юни 4, 2024
нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024
мазда

Всички собственици на „Тойота“, „Мазда“, „Хонда“, „Сузуки“ и „Ямаха“ са предупредени: Япония разкри голяма измама с колите

юни 3, 2024
78_tn

Бивш енергиен министър на Украйна: Отивайте на село, където има дърва за огрев! ВИДЕО

юни 2, 2024